Učilna o trnovskem gozdu

Opis:

V prostorih restavracije na Lokvah, kjer je tudi urejena info točka je bila pred leti urejena Učilna o Trnovskem gozdu. V učilni so predstavljene posebnosti, s katerimi se obiskovalec sreča, ko hodi po gozdu. Predstavljene so gozdarske oznake, ki so narisane da drevju in označujejo parcele, na katere je razdeljen gozd zaradi lažje orientacije gozdarjev. Predstavljena so vsa pomembna drevesa, ki rastejo v Trnovskem gozdu. Lahko si ogledate sledove posameznih živali, ki živijo v gozdu, opisane pa so tudi posebnosti Trnovskega gozda. V učilni so razstavljene tudi nekatere skulpture iz lesa, ki jih vsako leto na tradicionalni Forma vivi izdelujejo različni kiparji.

Kontakt:

/

Parkirišče:

 • Neposredno ob restavraciji – asfaltirano in makadamsko.

Dostop:

 • Do glavnega vhoda v restavracijo ena stopnica z belim robom.
 • Urejena premična klančina na stranskem vhodu v restavracijo.

Storitve:

 • Osnovne informacije so na voljo v pisni obliki.

Sanitarije:

 • Ob stranskem vhodu v restavracijo.

Asistenca:

 • Možna v obratovalnem času restavracije.

Dimenzije:

 • Višina stopnice pri glavnem vhodu 18 cm.

Tehnične podrobnosti za slepe in slabovidne:

 1. Ko vstopimo v prostor, je na desni strani na tleh lesena skulptura veverice, dolga okoli 2 m.
 2. Na steni nad veverico je kviz z vprašanji o Trnovskem gozdu. Vprašanja so na okroglih kosih lesa, v katere so izrezljana vprašanja o posebnostih v Trnovskem gozdu.
 3. Nad kvizom je polica z 11 steklenimi kozarci z zelišči, ki so jih pridelali slepi in slabovidni. Na kozarcih so napisi v povečanem tisku in brajici.
 4. Na koncu kviza je lesena skulptura sove, visoka okoli 1,5 m.
 5. Naprej je miza s klopjo, ki nekoliko sega v prostor.
 6. Na koncu mize in klopi zaviješ desno (90°) in greš do pulta z računalnikom, kjer se nahaja Centralna info točka. Pult je v višini 1,20 m. Za potrebe dostopa invalidov na vozičkih se lahko računalnik prestavi na nižjo mizo. Ob računalniku je tudi vpisna knjiga za obiskovalce info točke.
 7. Levo od računalnika je na steni velik zemljevid Trnovskega gozda iz leta 1769.
 8. Obrneš se za 180° in prideš ob steklenih nihajočih vratih in zidu do naslednje točke, ki je sestavljena iz štirih postaj – te so na tleh označene z bunkico. Med točkami se premikaš ob robu lesenega podesta, na katerem so razstavljeni različni predmeti – postaje prikazujejo življenje drevesa.
  1. Mlada smreka. Ob robu podesta lahko otipamo letnico 1800.
  2. Smreka, stara okoli 70 let, je naslonjena na steno približno en meter naravnost pred nami. Na njej je v višini okoli pol metra kljunasto merilo ter naslonjena sekira. Na tleh pred njo je žaga, ki so jo uporabljali za sečnjo lesa konec 19. stoletja.
  3. Na robu podesta tipamo letnico 1950. En meter naravnost pred nami je naslonjena smreka, stara okoli 150 let. Ob njej je cepin in kljunasto merilo.
  4. Na robu podesta lahko otipamo letnico 2000. Levo od letvice so razstavljeni izdelki iz lesa, starega okoli 200 let: pinja, škaf, pručka. Desno od letnice je razstavljena motorna žaga.
 1. Obrnemo se za 90°in pred nami je lesena skulptura rože, visoka okoli 180 cm.
 2. Levo od rože je na tleh mejni kamen parcel v gozdu, visok okoli 40 cm.
 3. Sledi 13 kosov debel različnih vrst dreves. Vsako drevo ima na vrhu leseno tablico z napisom, ki je pripeta na kovinsko verigo. Napisi so v povečanem tisku in brajici.
 4. Sledi lesena skulptura s štirimi detelji na deblu, visoka okoli 180 cm.
 5. Obrnemo se za 90° in pred nami je lesena miza, na kateri so razstavljene kože in iztrebki živali, ki živijo v gozdu. Napisi so v povečanem tisku in brajici.
 6. Gremo okrog mize do stene, na kateri so razstavljeni odtisi stopinj in fotografije živali. V višini 1 m so stopinje, nad tem so fotografije, nad njimi pa v višini od 180 do 200 cm stopinje.