Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Aktualni dogodki

No events

Kje živimo?

banjice_v_oktobru_velikaNaš domači kraj so Banjšice.

Še niste bili na naši planoti? No, ko boste kdaj v Novi Gorici, poglejte na Sveto Goro. Tam zadaj se dviga planota. Čepovanska dolina reže to planoto v dve polovici: na desni je Trnovska planota s šumečimi gozdovi, na levi pa je naša Banjška planota, vsa obsijana s soncem.

Preberite več: Kje živimo?

Krajevno ime Banjšice

banjsice03_velikaNaš kraj imenujemo Banjšice. To ime sklanjamo v ž. množ. obliki. Iz krajevnega imena je izpeljan pridevnik »banjški« (npr. na banjški planoti). Za označitev položaja ali smeri rabimo krajevne predloge "na", "z", "iz" (npr. na Banjšicah, z Banjšic). Prebivalci so Banjškarji.

Preberite več: Krajevno ime Banjšice

Od kod ime Banjšice?

breg-krvavec-banjice_velikaLjudje velikokrat sprašujejo, od kod ime Banjšice in kaj pomeni. Vedeti moramo, da je bila planota med Sočo, Idrijco in Trnovskim gozdom v davni preteklosti težko dostopna.

Preberite več: Od kod ime Banjšice?

Zaselki

banjsice01_velikaKrajevno ime Banjšice zaobjema skupino zaselkov in je nekak skupni imenovalec, ki združuje ves teritorij. Zaselka z nazivom Banjšice ne najdemo nikjer. Naštevamo kar 18 zaselkov s svojskimi imeni, ki jih »družinska knjiga« župnije (Status animarum) natanko poimenuje: Lohke, Ošlakarji, Humarji, Rob, Luže, Laze, Mrcinje, Buciki, Podgovaje, Draga, Podgrič, Trušnje, Podlešče, Raven, Breg, Krvavec, Kuščarji, Mokrini.

Preberite več: Zaselki

Dogovarjanja za novo cerkev na Trušnjah

Dejstvo, da sta bili dve cerkvi in ena ob obrobju duhovnije, je povzročalo razdvojenost med prebivalci krajev. Katera naj bi imela prednost? Verjetno sta bili obe potrebni popravila. Kdo naj ju vzdržuje ali obnavlja? Eni so se potegovali za Luže, drugi za Krvavec.

Preberite več: Dogovarjanja za novo cerkev na Trušnjah