Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Aktualni dogodki

No events

Kje živimo?

banjice_v_oktobru_velikaNaš domači kraj so Banjšice.

Še niste bili na naši planoti? No, ko boste kdaj v Novi Gorici, poglejte na Sveto Goro. Tam zadaj se dviga planota. Čepovanska dolina reže to planoto v dve polovici: na desni je Trnovska planota s šumečimi gozdovi, na levi pa je naša Banjška planota, vsa obsijana s soncem.

 

V Grgarju se pri spomeniku usmerite levo. Cestna signalizacija je dobra. Ne boste zgrešili. Vozili boste skozi Grgarske Ravne in Bate. Ko boste premagali še zadnji ovinek in strmine, boste zagledali zeleno panoramo našega kraja. Obrnite se na zahod in občudujte obrise Dolomitov pa Matajur, skalnati Kanin, strmo konico Krna in venec predalpskih vrhov do Črne prsti. Proti vzhodu ovija lokovške hribe mrzla burja. Še dalje so zasneženi Golaki in lokvarski gozdovi. Če se pa ozrete nazaj proti jugu, boste morda ugledali celo morje in furlansko nižino. To je torej naš kraj in tu živimo.

Smo na nadmorski višini 720 m (pri cerkvi). Imamo svojo Krajevno skupnost. Spadamo v občino Nova Gorica, ki je oddaljena 22 km (pol ure z avtom). Naša pošta je 5251 Grgar. Vernike nas združuje župnija s cerkvijo Svetega Duha. Naše sosednje župnije so: Bate, Kanal, Kal nad Kanalom, Lokovec.

Martin Pavlin: Banjšice (2001)