Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Aktualni dogodki

No events

Spominska slovesnost ob 65-letnici delovanja Okrevališča št. 1 SVPB Pavla

pri_spomeniku_vV soboto, 13. 9. 2008, so Območno združenje ZB Nova Gorica, KO ZB Čepovan ter Društvo vojnih invalidov SP Nova Gorica pripravili spominsko slovesnost ob 65-letnici delovanja Okrevališča št. 1 SVPB Pavla, obenem pa so se spomnili še ustanovitve prvega terenskega odbora OF v Dragah ter talcev J. Bratuža in A. Podgornika, ki sta padla ob prvem prihodu Nemcev v vas.

Pohoda k spomeniku na Vršah se je udeležilo okoli 50 pohodnikov.

pri_spomeniku1_vZačetki nudenja strokovne medicinske pomoči ranjencem so na Čepovanskem postavljeni v čas, ko je bila v Lukčevih Robeh ustanovljena Sanitetna postaja št.3. Po kapitulaciji Italije se je le-ta preselila v hiše na Malih Vršah in se preimenovala v Okrevališče št. 1 SVPB Pavla. V času njenega delovanja se je tu zdravilo 468 ranjencev in bolnikov.

Polaganje venca k spomeniku v spomin na Okrevališče št. 1 SVPB Pavla na Vršah

govor_vUdeleženci prireditve so se najprej podali z Drnulka na Male Vrše k spominskemu obeležju, kjer je zbranim spregovoril Leopold Tavčar, oskrbovanec Okrevališča št. 1. Zgovorno je opisal svoje bivanje v tem kraju. Po vrnitvi v Čepovan je sledila kulturna prireditev, ki so jo oblikovali MePZ Čepovan, recitatorji OŠ Čepovan ter domačin Bojan Bratuž, solo pevec. Slavnostni govornik je bil mag. Vasja Klavora, podpredsednik državnega zbora. Poudaril je neprecenljiv pomen in vlogo Okrevališča št. 1. Kulturni prireditvi je sledilo veselo druženje borcev iz različnih krajev severne Primorske in domačinov. Zmotiti ga ni moglo niti slabo vreme.

Zdenka Plesničar