Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Aktualni dogodki

No events

Obisk iz Bakuja leta 2007

mihajlo2. novembra 1944. je padel Mehdi Hüseynzadeh - Mihajlo. Partizan, ki so ga spoštovali tako njegovi soborci kot civilno prebivalstvo na Goriškem in Krasu. Po rodu je bil Azerbajdžanec. Življenje ga je zaneslo v naše kraje. Partizanom se je priključil po pobegu iz okupatorske vojske. Bil je obveščevalec in diverzant, ki je deloval v okviru IX. korpusa. 

Mehdi Huseynzadeh - Mihajlo
(1918 - 1944)
Azerbajdžanski narodni heroj

 

 

necakLeta 1944 je izvedel skupaj s tovariši tri zelo odmevne diverzije. 2. aprila 1944 je v kinodvorano na Občinah prinesel dva zaboja eksploziva. Ubitih je bilo 80 nemških častnikov in podčastnikov. 23. aprila 1944 je v častniškem domu v Trstu izvedel podobno akcijo, kjer je bilo ubitih 150 in ranjenih 200 nemških častnikov. Uspešno je bilo tudi miniranje mostu pri Borovnici, kjer je bila uničena kompozicija  avtovlaka. Padel je v Vitovljah, ko je padel v nemško zasedo, pokopan pa je na čepovanskem pokopališču.

intervijuLetos je prvič obiskal grob strica njegov nečak z ženo. V Baku sta odnesla prgišče zemlje z grobnice. V dveh dneh sta kar trikrat obiskala grob. " Še prideva", sta obljubila ob slovesu.

Za azerbajdžansko televizijo so domačini pripovedovali, kako se spominjajo Mihajla. Živ je spomin na njegov pogreb. Na mrtvaškem odru je ležal v kozolcu v Dolu. Za pogrebom so šli njegovi soborci iz Ruskega bataljona in vaščani iz čepovanske doline.

Grob je že v večernih urah obiskala številna delegacija iz Azerbajdžana na čelu s podpredsednikom vlade, ki je tudi položil venec.

Spominski venec je položil tudi Anton Velikonja v imenu Mestne občine Nova Gorica ob prisotnosti župana Mirka Brulca.

venecvenec1

Rado Bolčina je kot predsednik Krajevne organizacije ZB izročil fotografijo nagrobne plošče Mihajlu, ki so mu jo izdelali bojni tovariši leta 1944 iz zaščitne plošče topa in vanjo vrezali poslovilne besede.

darilo

Fotografije in besedilo: Mara Bolčina