Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Aktualni dogodki

No events

Mitja Podgornik - puntarski jogr iz Čepovana

spomenik-01V nedeljo dopoldne (25. marca 2007) je bila v Čepovanu krajša svečanost ob odkritju spominskega obeležja čepovanskemu županu Matiji Podgorniku, vodji kmečkih puntarjev iz Čepovanske doline in Banjšic, ki so sodelovali v velikem Tolminskem puntu 1713. leta.

 

Po porazu so naslednjega leta (1714) na smrt z obglavljenjem obsodili enajst vodij upora. Med temi je bil tudi Matija Podgornik – Blažonov. Kazen je bila izvršena na Travniku v Gorici. Razsekane dele telesa pa so obesili ob vpadnicah v Gorico kot opomin upornim kmetom.

Pobudo za postavitev obeležja je dala agrarna skupnost Ravne-Bate-Dragovica. RUMITRSKI  JUS si prizadeva, da bi obeležili vse poti, po katerih so hodili uporni kmetje. V Dragovici še danes raste trta, pod katero so sedeli uporni kmetje in snovali načrt za pohod v Gorico. To je najstarejša trta na Primorskem.

spomenik-02spomenik-03

Na proslavi je slavnostni govor imel profesor Samo Pahor iz Trsta. Nastopil je mešani mladinski pevski zbor iz Čepovana in dva učenca osnovne šole Čepovan.

Po končani svečanosti je sledil pohod: Čepovan – Dolenji Lokovec – Podlaka – Dragovica.

Rado in Mara Bolčina