Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Aktualni dogodki

No events

100 let smučanja v Čepovanu

05_karlo_voncinaV roke mi je prišla revija Primorska srečanja iz leta 1971. V njej je domačin Karlo Vončina (Marjanin)  pod naslovom Primorska smučarija (od Matajurja do Golakov) zbral in opisal tudi zametke smučanja na čepovanskem. V zahvalo velikemu ljubitelju tega športa, mentorju, učitelju in prijatelju, ki je ogromno pripomogel, da se je smučanje v Čepovanu in širši okolici ohranilo ter razvijalo, dopolnjujem njegove zapiske. Kaj je zapisal Karlo Vončina, po domače Marjanin?

 

Preberite več: 100 let smučanja v Čepovanu

Čepovanske zanimivosti

grandov-sejemAli ste vedeli ...
- da ima avgust v Čepovanu 34 dni?

Na ta dan imajo Čepovanci svoj poseben praznik – Grandov sejem. Na predvečer 34. avgusta, to je v noči z 2. na 3. september, poberejo fantje in dekleta pa tudi že zrelejši možje vse mogoče predmete, ki jih najdejo okrog hiš ter jih odnesejo na sredo vasi. Drugo jutro je videti na Grandovem sejmu vse mogoče: vile, lopate, grablje, lestve, klopi, vozove, vedra, perilo, rože... sploh vse, kar se je dalo v noči nabrati okoli hiš.

Preberite več: Čepovanske zanimivosti

Izviri dobre vode

dolinaČepovanska dolina je suha, kraška, s številnimi brezni in vrtačami, vendar nad naseljem izvirata kar dva potoka, ki tečeta skozi vas in na koncu nje ponikneta v brezna.

Od kod vsa ta voda?

 

Preberite več: Izviri dobre vode

Cestne povezave

cestaV času, ko še ni bilo v Soški dolini železnice in niti dobre ceste, je bila Čepovanska dolina najkrajša povezava Tolminske z Goriško.

Preberite več: Cestne povezave

Druga svetovna vojna: Čepovan – partizanska prestolnica

Prve vesti o Osvobodilni fronti in partizanih so dobili posamezniki že ob koncu leta 1941. Že leta 1942 je prišlo do prvih aretacij osumljenih Čepovancev. V letu 1943 je prišlo do večjih spopadov med italijansko vojsko in partizani na območju Vrš, Gorenje Trebuše, Trnovskega gozda in Banjšic.

Preberite več: Druga svetovna vojna: Čepovan – partizanska prestolnica

Šolstvo v Čepovanu

cepovanska_solaPrva uradno ustanovljena enorazrednica v Čepovanu je bila 1872. V šolskem letu 1883/84 je prišel v Čepovan učitelj Anton Mlekuž iz Bovca. Poučeval je 40 let, se tu poročil in postal domačin. S svojo strogostjo in doslednostjo je izkoreninil nepismenost v Čepovanski dolini.

 

Preberite več: Šolstvo v Čepovanu

Prebivalstvo, izseljevanje in migracija

Kdaj so se prvi prebivalci naselili v dolini, ni podatkov. Verjetno se je to zgodilo v času slovanskega naseljevanja zahodne meje. Ti so počasi prodirali v naše kraje, ker so na poti naleteli na ovire: gozdovi, gore, težko dostopni tereni. Najverjetneje pa so poselili – kolonizirali ta ozemlja v času goriških grofov. Domnevo, da so se prvi prebivalci začeli naseljevati v Čepovanski dolini po letu 1300, lahko potrdi goriški urbar iz 1507. leta, v katerem je navedeno, da Čepovan šteje 11 hiš.

Preberite več: Prebivalstvo, izseljevanje in migracija

Ime kraja

vas_cepovanIme kraja še vedno ostaja uganka. Gotovo je bil kraj zgodaj poseljen zaradi izvirov pitne vode, zato lahko nastanek imena Čepovan vežemo na vodo, ki jo je bilo obilo nad vasjo. V sušnih obdobjih so jo hoditi natakat prebivalci Lazne, Lokvi, Vrat, Puštal in Lokovcev. Vodo so natakali v lesene sode in jo zamašili, začepili z zamaški, čepi.

 

Preberite več: Ime kraja

Cerkev Sv. Janeza Krstnika

cerkevKdaj je bila sezidana ni znano. Cerkev sv. Janeza Krstnika omenja zapis v urbarju goriških grofov iz 1523. leta. Skozi stoletja se je spreminjala, dograjevala in popravljala.

Preberite več: Cerkev Sv. Janeza Krstnika