Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Aktualni dogodki

No events

Cestne povezave

cestaV času, ko še ni bilo v Soški dolini železnice in niti dobre ceste, je bila Čepovanska dolina najkrajša povezava Tolminske z Goriško.

 

ruska_cesta_vsaPrometnica po dolini je bila v tistih časih le slab kolovoz. Šele z razvojem avtomobilizma, v drugi polovici 19. stoletja, so se začele cestne povezave posodabljati. Prvi gradbeni posegi iz solkanske smeri so se pričeli že 1855. leta, po Čepovanski dolini pa od 1863. do 1868. leta. Za avtobusni promet so jo Italijani usposobili 1922. leta.

ruska_cestaCesto Čepovan–Sv. Lucija (Most na Soči) pa so gradili v letih 1908-1910. Po prvi svetovni vojni, v letih 1922/23, so to cesto prenovili. Cesto proti Lokvam so začeli gradili v jeseni 1899. leta in jo končali pred prvo svetovno vojno. Prav tako je bila zgrajena pred vojno tudi cesta v Srednji Lokovec. K cestni povezavi med kraji na našem območju je prispevala I. svetovna vojna. Ruski ujetniki in avstrijska vojska so zgradili naslednje cestne povezave iz Čepovanske doline: cestni odcep Občina–Gornji Lokovec, cesta Vrata–Griva-Gornji Lokovec-Kal–Lom; to cesto je odprl sam general polkovnik Svetozar Boroević von Bojna, komandant 5. soške armade. Še danes ji pravijo Borojevičeva cesta.

ruski_predorNa odcepu je postavljen spomenik, ki pa so ga Italijani poškodovali. Prvo asfaltno prevleko skozi vas so naredili v jeseni 1966. leta, 1972 je bila asfaltirana cesta Grgar–Čepovan, v Srednji Lokovec pa 1977. leta. Cesto Tesno–prelaz Drnulk–Trebuša so gradili ruski ujetniki že 1915. leta. Mnogo jih je tukaj pustilo svoja življenja.

spomenik_ruskim_ujetnikom

 

Postavljen jim je spomenik, ki pa ni vzdrževan, tudi napis na plošči ni več čitljiv. Cesta je vsekana v prepadne stene. Danes je zaščitena in zelo slikovita. Imenuje se Ruska cesta.