Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Aktualni dogodki

No events

Prva svetovna vojna: Čepovanska dolina postane vojaški tabor

skladiscaItalija 24. maja 1915. leta prelomi zvezo z Avstrijo in ji napove vojno. Tako je nastala nova fronta tik pred Čepovanom. Čepovanska dolina se je preko noči spremenila v vojaški tabor.

 

cesar_karl_boroevic

 

Med vojno, 10. aprila 1917, je Čepovan obiskal cesar Karl I. Spremljal ga je generalpolkovnik Svetozar Boroević von Bojna, poveljnik 5. soške armade. 18. aprila 1917 pa je obiskal Čepovan nadvojvoda Evgen, poveljnik jugozahodne fronte (proti Italiji).

nadvojvoda_evgen

 

20. avgusta 1917 so Italijani prebili fronto na Soči in prešli na Banjško planoto. Po štiriletnih krvavih bojih so 1. in 2. novembra 1918 zapuščali Čepovansko dolino zadnji avstrijski vojaki. Za njimi je ostalo razdejanje, porušene in požgane hiše, kupi orožja in streliva, ostanki porušenih barak ter gola zemlja s kamenjem. Že 11. novembra so v vas zmagoslavno vkorakali Italijani. S prihodom fašizma na oblast so se razmere poslabšale, dela ni bilo, ljudje so začeli odhajati v tujino. Začeli so se težki časi za primorske Slovence.
 

letaloŽe kmalu po začetku vojne so travnik za cerkvijo spremenili v pokopališče. Ocenjujejo, da je na njem pokopanih okrog 2500 padlih avstrijskih vojakov. Leta 1923 ga je italijanska oblast uredila, vendar je bilo po II. svetovni vojni uničeno. Sedaj je ponovno urejeno in vzdrževano.