Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Aktualni dogodki

No events

Grgar

grgar_panorama_velikaGrgar, 289 m, je razpotegnjena vas v Grgarski kotlinici. Na jugu kotlino zapira Škabriel (646 m), na zahodu Sveta gora (681 m), na severu južni rob Banjške planote - Podlaška gora, proti vzhodu se začenja Trnovska planota. Na pobočjih nad kotlino so gručasti zaselki: Bitež, Fobca, Zagorje in Fobški Kal. Kotlina je kraško polje z vsemi kraškimi značilnostmi: kraški doli, vrtače, hudourniške struge, brezna in požiralniki.

Vas šteje 748 prebivalcev. Grgar je 7 km oddaljen od Nove Gorice. Tu je štirirazredna podružnična šola, vrtec, krajevni urad, pošta, kulturni dom, trgovina z živili, pekarna.

grgar_pozimi_vOd kod in kdaj je vas dobila ime ni znano. V ustnem izročilu sta ohranjeni dve različici. Prva pripoveduje, da so v davnih časih nosili dva bremena na ramah. Iz doline v hrib je bila pot strma in teža je pritiskala k tlom. Pri oddihu so se popotniki še zadnjikrat oddahnili in potem rekli: »Zdaj pa gremo gr, gr.« To naj bi pomenilo, da gremo gor v hrib. Počasi se je beseda preoblikovala v današnji Grgar. 
Druga zgodba pripoveduje: Ob nalivih pritečejo vode iz vseh hudourniških grap, napolnijo brezna in požiralnike, ki počasi požirajo velike količine vode. Ob tem voda grgra. Grgar je torej kraj, kjer voda v brezna grgra.

pogled_s_sv.gore_vGrgarsko kotlinico in Čepovanski dol je v davnini izdolbila vodnata reka, ki je izvirala v predgorju Julijskih Alp in odtekala proti Jadranskemu morju. Stara pravljica pravi tako: Nekoč v davnini so v grgarsko jezero tekle tri reke. Ljudje so živeli dobro, saj je bilo v jezeru vse polno rib, okoli pa gozdovi in vse polno divjačine. Potem je nekoč voda, ne ve se zakaj, odtekla in izviri so presahnili. Ljudje so se počutili izgubljene. Da bi se voda vrnila so postavili lep kamnit pil in hodili tja v procesijah. Čeprav so ga, kot se govori, trikrat prestavili, se ni voda v jezero nikoli več vrnila. Kmalu so ljudje na tisto božjo dobroto pozabili in začeli na jezerskem dnu pridelovati zemljo, ki je bila zelo plodna.

Besedilo: KS Grgar
Foto: Društvo Planet multimedia in Benjamin Černe