Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Aktualni dogodki

No events

Borovo leto v Grgarju

V Grgarju - rojstni vasi Vladimirja Pavšiča - Mateja Bora v letu 2013 obeležujejo 100-letnico rojstva tega vsestranskega slovenskega umetnika, ki je zaznamoval literarno dogajanje 20. stoletja.

Matej Bor je v Grgarju preživel najzgodnejša otroška leta, pozneje so se z družino velikokrat selili. Na ljubljanski univerzi je doštudiral slavistiko, nato je nekaj časa deloval kot novinar, tik pred drugo svetovno vojno pa se je zaposlil kot profesor v Kočevju. Leta 1941 je vstopil v NOB, kjer je deloval na področju kulture in propagande. V partizanih je napisal zbirko borbenih pesmi Previharimo viharje (1942) ter dramski besedili Raztrganci in Težka ura (obe 1944). Pesnik je svojo partizansko liriko bogatil z intimnim odzivanjem na usodne dogodke smrti in ljubezni, pozneje pa je njegova poezija izražala lirska doživetja in tesnobne vizije, ki grozijo človeštvu. Med njegovimi najbolj znanimi deli je pesem Šel je popotnik skozi atomski vek. Po vojni je delal na ministrstvu za prosveto in bil za krajši čas ravnatelj ljubljanske Drame. Močno je bil angažiran v slovenskih, jugoslovanskih in mednarodnih pisateljskih društvih, predsedoval je tudi Slovenskemu centru PEN (1962–66). S Prešernovo nagrado nagrajeni literat je napisal tudi dvanajst dram in več del za mladino in otroke. Po njegovem scenariju je bil 1954 posnet priljubljeni slovenski film Vesna. Umrl je 29. septembra 1993 v Radovljici.

Preberite več: Borovo leto v Grgarju

Čistilna akcija in odkritje nove informacijske table v Grgarju

V soboto, 28. februarja 2009 smo v TD Grgar organizirali čistilno akcijo. Da bi združili koristno s prijetnim, smo po končanem čiščenju otvorili novo informacijsko tablo. V akciji je sodelovalo cca 35 krajanov vseh starostnih skupin . Očistili smo krake cest do Prevala , Zagorja, Fobškega kala in lep kos poti proti Banjšicam. Podali smo se tudi po bregovih potoka Slatna.Vsega skupaj smo nabrali čez 60 velikih vreč za smeti.

Preberite več: Čistilna akcija in odkritje nove informacijske table v Grgarju

Pustno rajanje na POŠ Grgar

pust_os_grgar_6_vPred počitnicami smo si zdelali maske različnih živali (tiger, panda, severni medved in ptič). Prišel je pustni torek in čas je bil, da se prelevimo v živali, vsi skupaj pa smo predstavljali živalski vrt. 

Preberite več: Pustno rajanje na POŠ Grgar

Koncert "Spopad harmonik"

harmonika_1_velikaV nedeljo, 28. septembra 2008, sta v grgarski dvorani KS v okviru cikla Z glasbo po planoti nastopila dva virtuoza na harmoniki – Miha Debevec in Tomaž Rožanec.

Preberite več: Koncert "Spopad harmonik"

Ustanovljeno TD Grgar

V Grgarju je bilo maja 2008 na novo ustanovljeno in registrirano turistično društvo. V petek, 6. junija, se je na občnem zboru zbralo precejšnje število krajanov in nekaj gostov, ki so pozdravili novo društvo v kraju in mu zaželeli vztrajnosti in uspehov. Društvo naj bi v prvi vrsti ohranjalo in prezentiralo etnografske posebnosti kraja (Martinovo in grgarski koštrun) ter naravne  lepote doline Slatne. S prihajajočo krožno cesto s Svete Gore pa se kraju in društvu ponujajo številni izzivi.
J. Doljak

Borov večer 2008

plakat_vV nedeljo, 20. aprila 2008, je bil v dvorani Krajevne skupnosti Grgar prvi Borov večer. Dogodek ob 95. obletnici rojstva Vladimirja Pavšiča - Mateja Bora, priznanega slovenskega pesnika, dramatika in prevajalca, rojenega v Grgarju, je postregel z insceniranim kratkim prerezom Borove ljubezenske lirike, ki je sicer del bogate Borove osebnosti.

Preberite več: Borov večer 2008

Posvetitev cerkve Sv. Martina v Grgarju

pogled_s_kora_vV nedeljo, 11. 11. 2007, na praznik sv. Martina, ki je tudi zavetnik naše cerkve, smo imeli v Grgarju posvetitev obnovljene cerkve. Obnovitev je potekala tri leta, vključno z zbiranjem vse potrebne dokumentacije. Sv. mašo je vodil koprski škof msg. Metod Pirih. Tokrat je bila notranjost cerkve praktično v celoti prenovljena (preboj novih oken, obnova stropa, gretje, obnova kora, restavriranje križevega pota, obnova krstnega kamna, postavitev nove oltarne mize, obnova zakrisitije - če naštejem samo nekatere), in sicer v sodelovanju z arhitektom g. Markom Lavrenčičem.   

Preberite več: Posvetitev cerkve Sv. Martina v Grgarju

Raziskovalni tabor v Grgarju

slike_tanja_313vOd 30.7.2007 do 7.8. 2007 se je v Grgarju odvijal Študentski raziskovalni tabor. Tabora so se udeležili študentje etnologije in kulturne antropologije, zgodovine, geografije in sociologije kulture Filozofske fakultete v Ljubljani. Študentje iz različnih krajev Slovenije so opravili raziskovalno delo na temo Raziskava in izbor zgodovinskih dejstev vasi Grgar in predlogi smernic za razvoj, turizem in večjo prepoznavnost vasi v prihodnosti. Tabor so zaključili s postavitvijo razstave v prostorih KS Grgar.

 

Preberite več: Raziskovalni tabor v Grgarju