Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Aktualni dogodki

No events

Borovo leto v Grgarju

V Grgarju - rojstni vasi Vladimirja Pavšiča - Mateja Bora v letu 2013 obeležujejo 100-letnico rojstva tega vsestranskega slovenskega umetnika, ki je zaznamoval literarno dogajanje 20. stoletja.

Matej Bor je v Grgarju preživel najzgodnejša otroška leta, pozneje so se z družino velikokrat selili. Na ljubljanski univerzi je doštudiral slavistiko, nato je nekaj časa deloval kot novinar, tik pred drugo svetovno vojno pa se je zaposlil kot profesor v Kočevju. Leta 1941 je vstopil v NOB, kjer je deloval na področju kulture in propagande. V partizanih je napisal zbirko borbenih pesmi Previharimo viharje (1942) ter dramski besedili Raztrganci in Težka ura (obe 1944). Pesnik je svojo partizansko liriko bogatil z intimnim odzivanjem na usodne dogodke smrti in ljubezni, pozneje pa je njegova poezija izražala lirska doživetja in tesnobne vizije, ki grozijo človeštvu. Med njegovimi najbolj znanimi deli je pesem Šel je popotnik skozi atomski vek. Po vojni je delal na ministrstvu za prosveto in bil za krajši čas ravnatelj ljubljanske Drame. Močno je bil angažiran v slovenskih, jugoslovanskih in mednarodnih pisateljskih društvih, predsedoval je tudi Slovenskemu centru PEN (1962–66). S Prešernovo nagrado nagrajeni literat je napisal tudi dvanajst dram in več del za mladino in otroke. Po njegovem scenariju je bil 1954 posnet priljubljeni slovenski film Vesna. Umrl je 29. septembra 1993 v Radovljici.

 Ob tem jubileju vse v Grgarju odvijajo različni dogodki:

  • 14. 4. - Slovesnost s kulturnim programom ob 100-letnici rojstva slovenskega literata
  • 17. 5. - Predstavitev knjige Mihaela Glavana "S T O L E T N I B O R", izšle pri Mladinski knjigi ob stoti obletnici rojstva Mateja Bora
  • 24. 5. - Odprtje razstave otroških likovnih del
  • 24. 8. - Literarni večer "Bor poleti s poeti"
  • 27. 9. - Otvoritev skulpture ob POŠ Grgar
  • November - Preplet poezije in vokalne glasbe v izvedbi Dramske skupine Grgar in Komornega zbora Grgar
  • December - Filmski večer

Ob tem jubileju so izdali tudi brošuro.