Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Aktualni dogodki

No events

Koncert "Spopad harmonik"

harmonika_1_velikaV nedeljo, 28. septembra 2008, sta v grgarski dvorani KS v okviru cikla Z glasbo po planoti nastopila dva virtuoza na harmoniki – Miha Debevec in Tomaž Rožanec.

Koncert, ki se je že drugo leto zapored zgodil kot poklon svetovnemu dnevu glasbe, ki ga praznujemo 1. oktobra, je bil nepozaben. Miha Debevec – dvakratni absolutni zmagovalec najprestižnejšega tekmovanja na svetu v igranju na diatonično harmoniko ter zmagovalec številnih drugih pomembnih tekmovanj doma in v tujini – se že kar nekaj časa posveča večinoma koncertiranju, pri čemer sodeluje s številnimi uglednimi institucijami. Tomaž Rožanec – diplomant svetovno znane akademije za glasbo “Franz Liszt” Weimar v Nemčiji, dobitnik zlatega priznanja in srebrne plakete na območnem in republiškem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije v igranju na koncertno harmoniko – pa se poleg s klasično v zadnjem času ukvarja predvsem z etno glasbo, sodeluje z bolj ali manj znanimi glasbeniki, se ukvarja s teatrom in od leta 2004 poučuje na Glasbeni šoli Krško. V aprilu 2007 sta izdala zgoščenko z naslovom “Spopad harmonik” in posnela videospot za skladbo Madžarski ples št. 5. S tem programom sta se predstavila tudi poslušalcem v Grgarju in požela velik aplavz.

harmonika_2_velikaGost večera v Grgarju je bil Vanja Alič, sicer tudi pevec skupine Zaklonišče prepeva, ki je program povezoval in na koncu zapel skupaj s harmonikašema.

O ustvarjanju Mihe Debevca in Tomaža Rožanca je bilo zapisano: "Izvajalca dosegata svoj prepoznavni glasbeni izraz z občuteno interpretacijo ter virtuoznim obvladovanjem glasbila. Od drugih ustvarjalcev se ločita zlasti po tem, da se njun izvajalski opus ne omejuje na preproste narodnozabavne in ljudske skladbe, kar je značilno za diatonično harmoniko, ampak glasba prerašča v druge, zahtevnejše glasbene zvrsti. Z združitvijo koncertne in diatonične harmonike pa postanejo glasbene možnosti tako rekoč neomejene. Njun opus obsega priredbe popularnih klasičnih, zabavnih pa vse do etno glasbe iz najrazličnejših koncev sveta (Slovenija, Francija, Rusija, Srbija, Makedonija, Argentina, Španija …). Miha Debevec in Tomaž Rožanec znata iz harmonik izvabiti presenetljive in drugačne izrazne možnosti, kar je izjemen prispevek in obogatitev slovenske glasbene kulture."