Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Aktualni dogodki

No events

Posvetitev cerkve Sv. Martina v Grgarju

pogled_s_kora_vV nedeljo, 11. 11. 2007, na praznik sv. Martina, ki je tudi zavetnik naše cerkve, smo imeli v Grgarju posvetitev obnovljene cerkve. Obnovitev je potekala tri leta, vključno z zbiranjem vse potrebne dokumentacije. Sv. mašo je vodil koprski škof msg. Metod Pirih. Tokrat je bila notranjost cerkve praktično v celoti prenovljena (preboj novih oken, obnova stropa, gretje, obnova kora, restavriranje križevega pota, obnova krstnega kamna, postavitev nove oltarne mize, obnova zakrisitije - če naštejem samo nekatere), in sicer v sodelovanju z arhitektom g. Markom Lavrenčičem.   


g.skof_metod_pirih_in_grgarski_zupnik_matjaz_kravos_pri_posvetitvi_oltarne_mize_vŠkof msg. Metod Pirih in grgarski župnik Matjaž Kravos pri posvetitvi nove oltarne mize

 

notranjost_cerkvene_ladje_vCerkvena ladja

pogled_na_ladjo_in_kor_vPogled na cerkveno ladjo in kor

zakuska_pred_cerkvijo_sv.martina_vObreda se je udeležilo veliko število ljudi, tako krajanov kot tudi povabljenih gostov, med njimi tudi župan Mestne občine g. Mirko Brulc. Po končani sv. maši so bili vsi navzoči povabljeni na pogostitev pred domačo cerkev (na polento z golažem, posladkali pa so se s številnimi dobrotami, nastalimi pod pridnimi grgarskimi rokami, med katerimi so seveda prevladovali domači kuhani štruklji). Ob prazniku posvetitve cerkve je izšla knjižica avtorja Jožkota Kraglja z naslovom Župnija sv. Martin - Grgar, v kateri je avtor ob pomoči ge. Justine Doljak nazorno in slikovito prikazal bogato zgodovino našega kraja in župnije. Seveda praznika obnove in posvetitve cerkve ne bi bilo brez mnogih vlagateljev, sponzorjev, dobrotnikov, ki so omogocili do sedaj delno finančno kritje stroškov, kot tudi mnogih posameznikov, ki so skupaj darovali preko 3000 ur svojega časa. Prav vsakemu posebej gre iskrena zahvala, še posebej pa g. župniku Matjazu Kravosu in domačinu ter vodji projekta obnove g. Davidu Široku.

Sv. maše so v Grgarju v nedeljah ob 11h, z veseljem Vas povabimo k udeležbi in molitvi na tem na novo posvečenem prostoru.

Besedilo: Vanja Kogoj Jug
Foto: Benjamin Černe