Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Aktualni dogodki

No events

Potok Slatna

skonik_v_renjekah_vNa severozahodu je idilična dolinica Slatna. Blizu domačije "pri Tlakarjevih" pritekajo na dan številni kraški izviri, ki se združijo v potok Slatna. Slatna je v apnenec izdolbla korita in kotanje, največja je Gospodnjek. Obiščite Slatno! Izberete lahko dve poti: v Slatno skozi Vas ali v Slatno po Ranjekah.

Preberite več: Potok Slatna

Cerkev Svetega Petra

cerkev_svpetra_velikaPodružnična cerkev sv. Petra na pokopališču je bila zgrajena okoli 1475-1485. Okrog cerkve je od leta 1784 pokopališče. Danes je cerkvica kulturni spomenik. V njej je ornamentalna plastika, to so reliefne glave na koncu rebrovja in osrednji sklepnik z glavo sv. Petra.

Preberite več: Cerkev Svetega Petra

Cerkev Svetega Martina

zakuska_pred_cerkvijo_sv.martina_vSredi vasi stoji že stoletja. Med 1. svetovno vojno je bila porušena in nato 1925 na istih temeljih obnovljena. V letih 1935-37 jo je poslikal goriški slikar Clemente del Neri. 14. marca 1945 je bila ob bombardiranju zavezniških letal ponovno porušena. Leta 1968 so v prezbiteriju odkrili ohranjen del s freskami poslikanih sten gotskega prezbiterija in oltarno mizo. Arhivski podatek pravi, da je bil objekt te faze pozidan leta 1443.

Preberite več: Cerkev Svetega Martina