Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Aktualni dogodki

No events

Potok Slatna

skonik_v_renjekah_vNa severozahodu je idilična dolinica Slatna. Blizu domačije "pri Tlakarjevih" pritekajo na dan številni kraški izviri, ki se združijo v potok Slatna. Slatna je v apnenec izdolbla korita in kotanje, največja je Gospodnjek. Obiščite Slatno! Izberete lahko dve poti: v Slatno skozi Vas ali v Slatno po Ranjekah.

 

Če izberete prvo pot, zavijete na križišču pred pošto in Ivančkovo gostilno na cesto, ki pelje na Banjšice. Po 200 m zavijete levo proti Vasi. Ta najstarejši del vasi z mogočnimi kmečkimi hišami je stisnjen med hribček Grašišče, kjer je bil nekoč grad, in Sveto goro. Ko zapustite Vas, greste po kolovozni poti na levo in po dobrem kilometru hoje ste že v Slatni.
Če pa se odločite za obisk Slatne po Ranjekah, zavijete na stezo pri domačiji J. Humarja, tik ob vznožju Svete gore. Steza nas pelje po levi strugi Slatne. Svet je kraški, zato je struga hudourniška in voda v njej le ob večjem deževju. Pridete do starega kamnitega mosta, pod katerim so najlepše kotlice. Prečkate cesto Grgar - Sveta gora in ob potoku prispete do Gospodnjeka: to so slikovita korita, ki se na koncu razširijo v velik tolmun. Tu je naravno kopališče in 'enajsta šola' številnih grgarskih generacij. Naprej od Gospodnjeka je opuščen Tlakarjev mlin, streljaj od tu pa Tlakarjeva domačija. Tu so cvetoči travniki in prelepi kotički za opazovanje in poslušanje narave.
Na potoku Slatna je bilo do 1. svetovne vojne kar trinajst mlinov. Počasi so usihali. Tlakarjev mlin je mlel vse do leta 1973. V Ranjekah lahko vidimo le ostanke.

Besedilo: KS Grgar
Foto: Benjamin Černe