Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Aktualni dogodki

No events

Levpa

Levpa z okolico je sestavljena iz več zaselkov in vasi. Nahaja se na SZ pobočju Banjške planote. Na Z jo omejuje Soška dolina, na J grapa Avščka, na SV Kalski Breg ter na SZ grapa potoka Vogršček in strmine Soške doline.
Levpa je razloženo naselje. Ravnega sveta je v okolici zaselkov bolj malo. Osrednji del sestavljata zaselka Gorenja in Dolenja Levpa. V Gorenji Levpi se nahaja Župnijska cerkev sv. Štefana, v Dolenji Levpi pa obrat Levplast, ekološka kmetija Skrt in spomenik padlim v NOB. Pripadajoči zaselki so Bizjak, Sukavec, Krajc, Kras, Grašče, Robi, Zavrh, Testeni, Hoje, Košenija, Modrzeli, Škodniki, Avšje, Markiči, Senica, Široka njiva, Zatrebež in Mešnjak. Svet je večinoma kraški, zato je na tem območju zelo malo stanovitnih izvirov vode. Pojavijo se le tam, kjer se nahaja plast fliša. Še danes je za večino prebivalstva vir pitne vode deževnica. V zaselku Robi se nahajata dve kali ali kot jim pravijo domacini "močili", ki sta namenjeni za napajanje živine.

Med pomembnejše in dobro obiskane prireditve v občini Kanal ob Soči sodijo tudi "Mušje dirke" v Levpi. Prireditev vsako leto organizira Športno turistično in kulturno društvo Levpa. So zelo zabavna prireditev, kjer se nasmejete predvsem »trmi« dirkalnikov. Zvečer po mušjih dirkah se odvija ples z ansamblom na igrišču v Levpi.

Vir: TIC Kanal