Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Aktualni dogodki

No events

Otvoritev razstave "Dekleta pripravljajo balo"

otvoritev_velikaV soboto 30. junija 2007, je v prostorih Bara Winkler v Srednjem Lokovcu, potekala otvoritev razstave Dekleta pripravljajo balo.

 

 

razst_velikaRazstava je postavljena na osnovi zbranih pripovedi ljudi iz vasi na Banjški in Trnovski planoti (Banjšice, Čepovan, Grgar, Kal nad Kanalom, Lokovec, Lokve, Trnovo), ki  opisujejo čas priprave deklet na poroko. Največ zbranega gradiva zajema obdobje med obema vojnama, del pa še iz konca 19. stol. Nekaj zgodb in predmetov je vezanih tudi na čas po 2. svet. vojni.

Zgodbe so predstavljene v napol narečni obliki na panojih, ki jih likovno dopolnjujejo vzorci iz kosov bale. Zajemajo opis in prevoz bale, poroko in nenavadne zgodbe, ki jih je pisalo življenje. Ob zgodbah so postavljeni predmeti, ki so jih dekleta skrbno pripravljale, da jih bodo kot neveste v obliki bale nesle na svoj dom. Gre za posteljnino, brisače, vso spodnje perilo, najrazličnejše prte in prtičke, mrtvaške rjuhe… Vsi ti izdelki so bogato vezeni z najrazličnejšimi vzorci in monogrami, nekateri pa imajo všite čipke.

razstava_velikabala

Ogrodje za postavitev razstave smo izdelali sami in nekoliko spominja na kozolec. Leseno konstrukcijo bogatijo kovani elementi, tako da celotna razstava dobi neko zaključeno vsebino.