Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Aktualni dogodki

No events

Winklerjev dan 2008

winklerjev_dan2_v10. avgusta, natanko 101 leto po rojstvu mladinskega pisatelja in šolnika Vencesalava Winklerja - je v njegovi rojstni vasi na Lokvah potekal WINKLERJEV DAN, katerega namen je obuditi spomin na tega plodovitega pisatelja in našega rojaka.

 

Od zgodnjih popoldanskih ur do večera so pred restavracijo Paradis potekale delavnice za otroke, na katerih so otroci lahko slišali nekatere pravljice Venceslava Winklerja in prepustili domišljiji svojo pot s slikanjem po asfaltu.

winklerjev_dan3_vProgram letošnjega Winklerjevega dneva so oblikovali člani Folklorne skupine Razor iz Tolmina (na sliki levo), ki so številčne gledalce in poslušalce zabavali s prijetnim programom. Skupina, ki deluje že 23 let, se je predstavila s plesi, pesmimi in običaji iz Soške doline, od Trente do Gorice. Prikazali so splet tolminskih, bovških, trentarskih, breginjskih in goriških plesov, kakor so jih plesali pred sto leti. Vanje je pevska skupina spretno vključila ljudske pesmi iz Posočja, dramska sekcija pa ljudske običaje in prizore iz nekdanjega tolminskega podeželja.

Medtem ko so se člani Folklorne skupine Razor odeli v goriške noše, je bil predstavljen Winklerjev dan še v besedi. Predstavljena je bila zgibanja o Venceslavu Winklerju, katere avtorica je literarna komparativistka Polona Kante Pavlin. Poleg tega pa sta novo nastajajočo knjižno zbirko Besede s Planote in prvo knjigo iz te zbirke, ki bo izšla v septembru 2008, predsatvili še urednici knjige Marice Kolenc (Onkraj Govcev : spomini na Vojsko, Mrzlo Rupo in Gorenjo Trebušo), bibliotekarka Petra Kolenc in etnologinja Vesna Mia Ipavec.

Foto: Peter Kante