Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Aktualni dogodki

No events

Odprtje zasebne škafarske zbirke

skafi_lokve_2_vLokvarsko društvo "LO-KO" je v svoji galeriji odprlo stalno razstavno zbirko škafarskega orodja ter predmetov, ki so jih škafarji (oz. pintarji) izdelovali v zimskih dneh, ko vreme ni bilo naklonjeno delu v gozdu. Zanimivo je, da se je škafarstvo razvilo zgolj na Lokvah in da sosednje vasi (Nemci, Trnovo ...) nikoli niso razvile običaja izdelave različnih lesenih izdelkov.

 

skafi_lokve_4_vNedeljskem odprtju (maj 2008) zbirke je sledil ogled dokumentarnega filma "Pintarstvo na Lokvah", ki je nastal v produkciji televizije Vi-Tel. Strokovna beseda mag. Inge Miklavčič Brezigar pa je osvetlila pomen vrednotenja tovrstni zbirk. Prav prizadevanje Rajmunda Kolenca, ki že vrsto let na Lokvah zbira predmete in orodje, ki so ga lokvarski pintarji potrebovali za izdelavo škafov, pinj, brent in drugih lesenih izdelkov, dokazuje, da se lahko z lastno pobudo marskaj doseže. Ob predstavitvi zbirke škafarskega orodja, ki bo na ogled med vikendi ter po predhodni najavi med tednom (informacije v Turistični pisarni Lokve, 05 307 40 40) je bila izdana zgibanka "Zbirka škafarskega orodja", kjer nas avtorica Petra Kolenc seznani z razvojem pintarske obrti (oz. škafarstva) na Lokvah.

Sončno nedeljsko popoldne sta s pesmijo popetrili domačinki Liljana Šuligoj – Lazarska in Jožica Krivec – Rezinova. Na več kot sto let staro harmoniko pa je zaigral Vilijem Krivec.

skafi_lokve_1_vskafi_lokve_3_v

Družabnega dogodka se je udeležilo veliko ljudi, najpomembnejši med njimi pa je bil domačin, pintar Alojz Cej (na sliki desno), ki je zagotovo najzaslužnejši za to, da se je obrt v vasi ohranila vse do današnjih dni. Hkrati pa je pintarstvo po njegovi zaslugi poznano tudi širši Sloveniji.

Škafarska zbirka se vključuje v projekt LJUDEM - LJUdska DEdiščina za Muzeje na Banjški in Trnovski planoti. Slednji želi povezati ljubitelje ostalin preteklega načina življenja ter na Banjški in Trnovski planoti ponuditi verigo malih trenutkov, ki bodo zanamcem osvetlili pot v življenje naših prednikov.

P. K.