Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Aktualni dogodki

No events

Razstava: VENCESLAV WINKLER (1907 – 1975) – "Otrok sončne goriške zemlje"

razstava_winkler_wV soboto, 11. avgusta 2007, je bila v bivši osnovni šoli na Lokvah otvoritev razstave o življenju in delu slovenskega mladinskega pisatelja ter šolnika Venceslava Winklerja, rojenega pred natanko 100 leti na Lokvah.

Razstava, ki jo je organizirala Sekcija za kulturo društva Planota, spada v projekt Besede s planote, v okviru katerega že od leta 2005 poteka zbiranje, raziskovanje in predstavitev ostalin preteklih časov ter pomembnejših ljudi, ki so bili rojeni, so delovali ali so kako drugače povezani z Banjško in Trnovsko planoto. Zato je ob tako pomembni obletnici Polona Kante Pavlin, pobudnica za obeležitev spomina na Venceslava Winklerja in avtorica razstave, ob pomoči Petre Kolenc, predsednice Sekcije za kulturo društva Planota, pripravila kulturni dogodek.

 

pisalna_miza_vPoleg Petre Kolenc, ki je program povezovala, in avtorice razstave, ki je govorila o Winklerju kot mladinskem pisatelju, so kulturni dogodek oblikovali še Gregor Bizjak na klarinetu in Peter Kante na kitari ter Nina Žbona, članica KUD Grgar, ki je ob koncu interpretirala Winklerjevo pravljico Ukradena svetilka. Na otvoritvi pa je nekaj besed o svojem očetu povedal tudi sin Peter Winkler.

 

razstava_vw_vDogodka se je udeležilo presenetljivo veliko ljudi s celotnega področja planote, v posebno čast pa si organizatorji štejejo, da sta prišla oba sinova, Peter in Iztok Winkler, ter dve nečakinji Venceslava Winklerja.
rastava1_v

Na razstavi je bilo predstavljeno življenje in delo Venceslava Winklerja, razstavljene pa vse njegove knjige ter tipkalni stroj, ki ga je uporabljal zadnja leta. Skoraj vse eksponate so posodili Winklerjeva sinova in nečakinja.  Razstava je bila na ogled ob vikendih in praznikih do konca avgusta.