Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Aktualni dogodki

No events

Vroča in s soncem obsijana Praznik lipe in Festival zelišč

Na Lokvah je bilo na prvi toplejši vikend med 15. do 17. junijem 2012 pestro. Odvijala sta se dva dogodka - že tradicionalni Praznik lipe, kjer so umetniki iz Slovenije in Italije oblikovali skulpture iz lesa, in Festival zelišč, ki se je odvijal v skopu projekta Podpora prireditvam na območju LAS - PODPRI.

S skupnimi močmi so Zavod GOST na Planoti, Društvo Planota, Turistično društvo Lokve in Turistično društvo Grgar pripravili že 7. prireditev Praznik lipe (nekoč poimenovano Forma viva), kjer umetniki iz hlodov oblikujejo skulpture, vsako leto na drugačno tematiko. Letos je bil na vrsti orel. Že v petek, 15. 6., ko se je prireditev začela, so na Lokvah "zapele" motorne žage in dleta. Hlodi so začeli pridobivati obliko ptičev. In tako so v dobrih dveh dneh nastale prave umetnine.

  

Sobota in nedelja pa sta bila posvečena tudi zeliščem. V soboto so v Restavraciji Na Planoti člani in članice Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica pripravljali hrano na osnovi zelišč, sledilo je odprtje razstave slik (ki bo na ogled celo poletje) in predavanje Janje Hiti o rabi zelišč v prehrani od 15. stoletja do danes. Za konec so pripravili še ogled zeliščne njive, za katero v letošnjem letu skrbijo slepi in slabovidni iz novogoriškega društva ob pomoči Zavoda GOST.

V nedeljo pa se je dogajanje preselilo v Gostišče Winkler. Poleg ogleda sejma proizvajalcev izdelkov iz zelišč, sira, medu, olja in vin so obiskovalci lahko tudi poskusili izdelke iz zelišč in sledili delavnici Tonija Gomiščka, someljeja in poznavalca spajanja okusov na temo spoja zelišč s siri in z vini.

Besedilo: A. S.
Foto: Boris Kante, Polona Pavlin