Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Aktualni dogodki

No events

Kako se uporablja krajevno ime Lokve?

Ste se že kdaj vprašali, kako se pravilno uporablja krajevno ime Lokve? Velikokrat se namreč med ljudmi, predvsem tistimi, ki prihajajo od drugod, sliši napačno uporabo. Marsikdo ne ve, da se ne reče "v Lokvah", temveč "NA LOKVAH" ipd. Če se želite naučiti pravilno, berite naprej.

 

Osnovno pravilo je, da se ime kraja sklanja tako, kot to počnejo domačini. Lokve je množinski samostalnik ženskega spola (tako kot Jesenice, Batuje, Trojane, Trbovlje ipd.), zato se (po domače) sklanja po 1. ženski samostalniški sklanjatvi v množini (z izjemo v rodilniku):

Lókve – Lokví (knjižno bi bilo Lókev) – Lókvam – Lókve – na Lókvah – z Lókvami

 

 

Na primer: Lókve so moj domači kraj. – Na tem zemljevidu ni Lokví. – Lókvam da zima poseben čar. – Našel sem Lókve na zemljevidu. – To nedeljo je bilo na Lókvah veliko turistov. – Bili so pobrateni z Lókvami.

Kot prislovno določilo kraja pa se krajevno ime Lokve uporablja:

grem NA LÓKVE – sem NA LÓKVAH – prihajam Z LOKVÍ

Sicer pa se o uporabi krajevnega imena lahko prepričamo tudi v Leksikonu CZ – Slovenska krajevna imena. Tam namreč za (naše) Lokve piše:

Lókve (občina Nova Gorica, pošta Trnovo pri Gorici) – Lókev/Lokví*; na Lókvah; lokvárski; Lokvár.

* prva oblika je knjižno sprejemljiva, druga pa neknjižna, narečna oblika

Prebivalcem in prebivalkam Lokvi se reče: Lokvár – Lokvárji, Lokvárka / Lokvaríca (narečno) – Lokvárke / Lokvaríce (narečno)

Besedilo: PKP