Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Aktualni dogodki

No events

Golaki

divji_petelin_vGolaki so s svojimi 1495 m višine najvišji vrh Trnovske planote. Viri govorijo, da je bil na tem območju menda v zadnji ledeni dobi najnižje ležeči ledenik v Sloveniji. Greben Golakov je sestavljen iz najvišjega Malega Golaka, Srednjega in Velikega Golaka. Njihovo ime izhaja iz ogolelosti vrha, saj so pri vrhu bele skale poraščene le z rušjem in bogato alpsko floro (skalno robido, dlakavim slečem, planinskim srobotom in planiko).

 

Območje Golakov je med najbolj ohranjenimi v Sloveniji ter je zaščiteno kot naravni in gozdni rezervat. Območje nudi zatočišče za divje živali, med katerimi so tudi nekatere ogrožene, npr. divji petelin.

Edini vpliv človeka na to območje je planinska pot, ki prečka območje Golakov od Strgarije ob Paradanski cesti mimo Iztokove koče na vrh Malega Golaka, kjer je čudovit razgled na celoten Trnovski gozd in širšo okolico. Pot vodi dalje preko Velikega Golaka proti Škrbini na Idrijskem. Območje je orientacijsko zelo zahtevno in zaradi številnih vrtač, po katerih se dolgo drži sneg, in skalnih preprek tudi nevarno.