Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Grgarske Ravne

V Grgarskih Ravnah si lahko ogledate vodovod in rezervoar za vodo iz prve svetovne vojne, ki so ga zgradili avstrijski vojaki. Po ukazu avstrijske nadvojvodinje Marije Ane. 
V istem obdobju je bila zgrajena tudi vaška pralnica, kjer so vaščanke prale perilo in poklepetale na kamnitih klopeh, ki so stale poleg pralnice. Istočasno je bilo postavljeno še obzidje z dvema stolpoma, ki je služilo kot obramba pred sovražnikovimi napadi. 
Med prvo svetovno vojno so avstrijski vojaki postavili vaško kapelico s kipom Matere Božje pred katero so se vojaki zbirali pri božji službi. Tudi kapelica je bila zgrajena po ukazu avstrijske nadvojvodinje Marije Ane.

Pot vas bo peljala tudi skozi vas Bate. Prava posebnost je tudi daleč na okoli znana kmetija Hubjani. To je družinska kmetija, kjer se trudijo na čimbolj biološko neoporečen način proizvajati in predelovati mleko. Tu boste lahko poiskusili odlični domači sir in druge mlečne izdelke, katerih kvaliteta je znana daleč naokoli. 

Središče vasi je pri cerkvi. Župnijska cerkev svetega križa v Batah je posvečena najdenju svetega križa, glavna slovesnost ali shod pa se obhaja vsako leto na praznik Gospodovega vnebovhoda. Pri cerkvi je tudi staro vaško pokopališče, ki je bilo pred leti prenovljeno. Tu so pokopani avstrijski vojaki iz prve svetovne vojne. Posmrtni ostanki italijanskih vojakov, ki so bili prav tako pokopani na tem pokopališču pa so bili leta 1935 izkopani in preneseni v kostnico na Oslavju.

Besedilo: TIC Nova Gorica
Foto: Društvo Planet multimedia