Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Trajna razstava o zeliščih v Zeliščnem centru

V Zeliščnem centru so v soboto, 31. 8. 2013, odprli trajno razstavo o zeliščih, ki je nastala v okviru projekta DAR ZELI, v katerem so poleg Fundacije BiT Planota sodelovali tudi partnerji Mestna občina Nova Gorica, Občina Kanal ob Soči, Turistično društvo "KUK" Ravne-Bate ter izvajalec Tehnični šolski center Nova Gorica.

Na dogodku, ki je bil tudi priložnost za premislek o poteku in pomenu projekta za Banjško in Trnovsko planoto, o zgodovini zeliščarstva in razvoju Zeliščnega centra, trenutnem stanju v Zeliščnem centru in nadaljnji viziji razvoja zeliščarstva na Banjški in Trnovski planoti, je spregovorila avtorica razstave gospa Darinka Kozinc v imenu izvajalca projekta Tehničnega šolskega centra Nova Gorica.

Projekt "Zeliščna pot skozi prostor in čas - DAR ZELI", ki je trajal med 1. januarjem 2012 in 31. avgustom 2013, je v Grgarskih Ravnah za seboj pustil krožno učno pot od Grgarskih Raven do vasi Dragovica. "Zeliščna pot skozi prostor in čas" se začenja v Zeliščnem centru Herbitium v Grgarskih Ravnah, kjer dobi obiskovalec v roke zgibanko v slovenskem, angleškem, nemškem in italijanskem jeziku z zemljevidom zeliščne krožne poti. Pot, označena s tablami, na katerih so slike z imeni rastlin, ga nato popelje do večjega zeliščnega vrta in od tam naprej ob obrobju gozda do vasi Dragovica ter nazaj do zeliščnega centra. Tam sta na ogled razstava, ki ponuja pogled v preteklost in sedanjost zeliščarstva, ter herbarij. V okviru projekta so bile izvedene tudi štiri delavnice, namenjene otrokom iz vrtcev, osnovnih šol ter starejši populaciji. Nastala je tudi knjižica z izborom receptov o rabi zelišč v kulinariki, ki so jih zbrali otroci iz Čepovana in Grgarja.

 Na razstavi razstavljajo Nadja Čebohin, Mirijam Lazar in Stipe Hačimović.