Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Bazilika in njena okolica

pogled_z_oltarja_vVitraže (barvna okna) je izdelalo po načrtu beneškega profesorja Corrompaia leta 1939 podjetje G. Parisi v Trentu.
V levi stranski ladji so v vitrajih upodobljeni sv. Bernard, blaženi škof Slomšek in škof Baraga, v desni stranski ladji pa sv. Klara Asiška. 

 

Preberite več: Bazilika in njena okolica

Zgodovina Svete Gore

Romarska božja pot
O začetkih romarske božje poti govori latinski napis iz 17. stoletja na podstavku Marijinega kipa z Detetom v naročju v kapeli prikazanja: »Tako se je Marija na gori Skalnici, sedaj pa se imenuje Sveta, prikazala leta 1539 Uršuli Ferligojnici in ji naročila: Povej ljudstvu, naj mi tukaj postavi hišo in me prosi milosti.« Uršulo je posvetna oblast večkrat zaprla v ječo solkanske graščine, iz katere je bila vedno čudežno rešena. 

Preberite več: Zgodovina Svete Gore

Muzejska zbirka Soške Fronte

Ker so ostre bitke potekale prav v neposredni okolici Svete Gore, so prav tu v okviru Goriškega muzeja uredili muzejsko zbirko Prva svetovna vojna, ki prikazuje soško fronto s številnimi eksponati in z arhivskim fotografskim ter dokumentarnim gradivom. To je tudi prvi stalen prikaz tega obdobja na naši strani meje. Stalna razstava soške fronte je postavljena na 450 kvadratnih metrih, v spodnjih prostorih gostinskega lokala. Novogoriški planinci so na južnem pobočju vzpetine speljali novo markirano stezo, ki v večjem delu pelje po jarkih in  skozi kaverne iz prve svetovne vojne.

Besedilo: TIC Nova Gorica

Frančiškanski samostan Sveta Gora

sveta_gora_procelje_velikaNa Sveti Gori je bilo prvo svetišče izpričano že v srednjeveških virih iz let 1368, 1376, 1382 in 1383, več podatkov pa je znanih o drugi svetogorski cerkvi, ki je bila zgrajena v času med 1514 in 1544, torej v letih, v katerih je nastalo izročilo o Marijinih prikazovanjih Urški Ferligoj iz Grgarja. To je spodbudilo številna romanja iz vseh bližnjih dežel.

Preberite več: Frančiškanski samostan Sveta Gora