Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Prevoz mlaja 2012

prevoz mlaja 2012Že deseto leto zapored se je letos (2012) odvijal prevoz mlaja iz Trnovega pri Gorici pred občino v Novo Gorico. Kot vsako leto poprej, se je program odvijal dva dni. Prvi dan so se Lokavški ter Trnovski furmani društva Doli skupaj z gozdarji odpravili v gozd, kjer so skrbno izbrali ter podrli smreko za goriški mlaj.

Sledila je predstavitev starega načina dela v gozdu in tudi modernega, novega. Ob 12.00 je sledilo gozdarsko kosilo katerega so pripravile ženske iz Društva žena in deklet Trnovo. Mlaj so morali furmani seveda natovoriti in pripeljati do kulturnega doma na Trnovo, kjer so ženske iz Društva žena in deklet spletle tri vence. Prižig ognja je sledil ob stemnitvi, ne smemo pa pozabiti na narodno zabavno skupino Rus Kapot, ki je poskrbela za glasbo.

Drugi dan je v jutranjih urah sledil furmanski zajtrk, potem pa prevoz mlaja pred občino v Novi Gorici. Lahko povemo tudi to, da se lahko letos Mestna občina Nova Gorica pohvali z rekordno visokim mlajem, ki meri v višino natanko 40 m in 10 cm.