Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Gianni Rijavec pri papežu Benediktu XVI.

gianni_pri_papezu_1_velikaV torek, 9.10.2007, je bil ob 12.20 ob skulpturi, kjer gori Ogenj miru in ljubezni, na vhodu v spominski park NOB na Trnovem pri Gorici svečan prižig laternice, ki jo je Gianni Rijavec izročil papežu Benediktu XVI. Skupaj z Giannijem jo je prižgal župan MO Nova Gorica, g. Mirko Brulc.

 

V sredo, 10.10.2007, pa je v Vatikanu papež Benedikt XVI. sprejel slovenskega glasbenika in ustanovitelja Mednarodne mirovniške fundacije Beli golob Giannija Rijavca. Gianni Rijavec mu je izročil laternico iz porcelana z OGNJEM MIRU IN LJUBEZNI.

gianni_pri_papezu_2_velika

Obrazložitev izročitve laternice papežu Benediktu XVI.
Papež Janez Pavel II. je prvi dobitnik porcelanastega belega goloba, ki je zaščitni znak Mednarodne mirovniške fundacije Beli golob. Gianni Rijavec mu ga je osebno izročil 11. decembra 2002 na avdienci v Vatikanu. Drugega porcelanastega belega goloba je Gianni Rijavec osebno izročil na avdienci v Dhalamshari v Indiji vodji tibetanskih budistov Dalaj Lami. Ko je bil 19. aprila 2005 za naslednika papeža Janeza Pavla II. izvoljen kardinal Joseph Ratzinger, se je odločil za ime Benedikt XVI. Zakaj se je odločil za to ime, je razložil med prvo splošno avdienco na Trgu sv. Petra 27. aprila 2005. Svojo izbiro je povezal s svojim predhodnikom Benediktom XV., ki je krmaril Petrovo barko v viharnih letih prve svetovne vojne ter bil “pogumen in dosleden prerok miru”! Z mirom je torej povezan tudi sedanji papež Benedikt XVI. Prav zaradi tega je Gianni Rijavec kot ustanovitelj Mednarodne mirovniške fundacije Beli golob izročil laternico z Ognjem miru in ljubezni papežu Benediktu XVI. To je nov pomemben kamenček v mozaiku prizadevanj za mir na svetu in novo veliko dejanje na poti slovenskega Belega goloba.