Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Izšla tretja knjiga iz zbirke Besede s Planote - "Za sedmimi griči in devetimi hribi" Vladimirja Lebana

OVITEK_3knjigaDecembra 2012 je izšla tretja knjiga iz zbirke Besede s Planote - tokrat gre za zbirko pravljičnih in domišlijskih pripovedi avtorja Vladimirja Lebana "Za sedmimi griči in devetimi hribi" z izvirnimi ilustracijami goriškega umetnika Antona Špacapana Vončine.

"Avtor tretje knjige v zbirki Vladimir Leban, med domačini bolj poznan kot Miran Kušmanov, snuje svoje zgodbe o junakih, ki živijo sredi skritih kotičkov Trnovskega gozda. /.../ Pripovedi ne skrivajo nekakšne domišljijske sproščenosti, ki pa se vedno znova prepleta s poznavanjem dejanskega (preteklega) življenja v Trnovskem gozdu, ki je od nekdaj navdihoval številne domače in tuje popotnike ter domačine, ki so z njim sobivali in še mnogo bolje poznali njegove temne in svetle strani. /.../ Tudi (novo)-goriškemu ilustratorju Antonu Špacapanu Vončina svet (nad)naravnih bitij ni tuj, saj ravno z njihovim navdihom soustvarja kompleksno polje ilustracije, ki skupaj z besedo dejavno zaživi v celoto." Iz spremne besede Petre Kolenc.

Preberite več: Izšla tretja knjiga iz zbirke Besede s Planote - "Za sedmimi griči in devetimi hribi" Vladimirja...

Izšla knjiga "Ma useglih je blo lepo" Bože Hvala

ovitekDecembra 2011 je izšla dolgo pričakovana druga knjiga iz zbirke Besede s Planote avtorice Bože Hvala Ma useglih je blo lepo - Zgodbe s Trnovega, od Rijavcev, Nemcev, Voglarjev in iz Zavrha.

"Knjiga prihaja naravnost iz zakladnice tistega bogastva in hkratne preprostosti, ki mu pravimo življenje. Pripovedi, ki jih je v večini zapisala učiteljica Boža Hvala, bi lahko bile vsakdanje zgodbe slehrnika, ki  je med koncem 19. stoletja pa vse do druge svetovne vojne (in še dlje) živel v vaseh in zaselkih na Trnovski planoti - na Trnovem, pri Rijavcih, Nemcih, Voglarjih in v Zavrhu. Pa vendar so to spomini, kot jih je doživel natanko nekdo. Tako nabrane življenjske usode, sestavljene v male pripovedi, vračamo tja, kjer so bile rojene: v dejavno življenje malega človeka, kamor je nič hudega sluteč stopila "teža" dogodkov 20. stoletja." Iz spremne besede Petre Kolenc

 

Preberite več: Izšla knjiga "Ma useglih je blo lepo" Bože Hvala

Odzivi na prvo knjigo iz zbirke "Besede s Planote"

onkraj_govcev_idrija_018_vPrva knjiga v zbirki Besede s Planote, ki jo pripravljamo v sekciji za kulturno dediščino Društva Planota je doživela velik odziv. Potem, ko smo knjigo že v poletnih dneh najavili in predstavili na letošnjem drugem Winklerjevem dnevu na Lokvah, je uspeh doživela še na dveh predstavitvah: 24. oktobra v Idriji (Knjigarna ABC) - glej fotografiji - ter 22. novembra v Gorenji Trebuši na Žerovčevi kmetiji.

Preberite več: Odzivi na prvo knjigo iz zbirke "Besede s Planote"

Izšla knjiga "Onkraj Govcev"

knjigaIzšla je prva knjiga v zbirki Besede s Planote, knjiga z naslovom "Onkraj Govcev: spomini na Vojsko, Mrzlo Rupo in Gorenjo Trebušo" avtorice Marice Kolenc.

 

 

 

 

Preberite več: Izšla knjiga "Onkraj Govcev"

Slovesnost ob postavitvi spominskega obeležja

p9200114_-_velikaV soboto, 20.09. 2008 je bila na križišču pod Melinami v Mrzli rupi nadvse prisrčna slovesnost. Vojskarji in gostje so se zbrali ob postavitvi spominskega obeležja, postavljenega v spomin vsem tistim, ki so med drugo svetovno vojno prinašali živež iz Vipavske doline čez Govce na Vojsko in s tem omogočili preživetje mnogim vojskarskim družinam.

 

 

Preberite več: Slovesnost ob postavitvi spominskega obeležja

Obisk predstavnikov MZP in DRCS

obisk_vPredstavniki Ministrstva za promet in Družbe za raziskave v cestni in prometni stroki Slovenije so si skupaj s predsedniki Krajevnih skupnosti s planote in predstavniki Mestne občine Nova Gorica v sredo, 23. januarja 2008, ogledali cesto Nova Gorica-Čepovan-Lokve-Nova Gorica. Ugotovili so, kakšno je stanje ceste, in se strinjali, da je uredtitev omenjene ceste nujna, vendar po postopkih predvidene zakonodaje (projekt: odkupi zemljišč, priprava in izvedba projektov).