Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Izšla tretja knjiga iz zbirke Besede s Planote - "Za sedmimi griči in devetimi hribi" Vladimirja Lebana

OVITEK_3knjigaDecembra 2012 je izšla tretja knjiga iz zbirke Besede s Planote - tokrat gre za zbirko pravljičnih in domišlijskih pripovedi avtorja Vladimirja Lebana "Za sedmimi griči in devetimi hribi" z izvirnimi ilustracijami goriškega umetnika Antona Špacapana Vončine.

"Avtor tretje knjige v zbirki Vladimir Leban, med domačini bolj poznan kot Miran Kušmanov, snuje svoje zgodbe o junakih, ki živijo sredi skritih kotičkov Trnovskega gozda. /.../ Pripovedi ne skrivajo nekakšne domišljijske sproščenosti, ki pa se vedno znova prepleta s poznavanjem dejanskega (preteklega) življenja v Trnovskem gozdu, ki je od nekdaj navdihoval številne domače in tuje popotnike ter domačine, ki so z njim sobivali in še mnogo bolje poznali njegove temne in svetle strani. /.../ Tudi (novo)-goriškemu ilustratorju Antonu Špacapanu Vončina svet (nad)naravnih bitij ni tuj, saj ravno z njihovim navdihom soustvarja kompleksno polje ilustracije, ki skupaj z besedo dejavno zaživi v celoto." Iz spremne besede Petre Kolenc.

"Lebanove pripovedi s pridihom pravljičnega so v knjigi razvrščene v dva sklopa: v prvem delu so pripovedi "iz gozda Trnovskega", v drugem pa vse tiste, iz katerih se kraj dogajanja ne da natančno razbrati. Prvi del tako sestavljajo tri (avtorske) pripovedke o nastanku vasi (Kralj Trnovec, Čepo-van in Gr-gr) ter pet pripovedi s prepoznavnimi lokalnimi posebnostmi bližnje okolice vasi Lokve, avtorjevega rojstnega kraja (Palčki in krokar, Pastirci in ledeni mož, Pogumni Laznarji, Zlatorog, Brječk in zvezde). Drugi del pa obsega štiri pripovedi z ne natančno določljivim krajem dogajanja (z izjemo Žakwonejeda, ki se dogaja nekje "na planoti"), ki pa so še vedno vezane na gozd in skromno življenje v odmaknjenih krajih. Mavrica ter Peter in kača sta bližje pravljici, medtem ko je Nezakonski sin zvrstno bližje povesti." Iz spremne besede Polone Kante Pavlin.

Vse informacije o knjigi in zbirki najdete TUKAJ.

Več informacij o knjigi: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., 05 307 40 40