Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Odzivi na prvo knjigo iz zbirke "Besede s Planote"

onkraj_govcev_idrija_018_vPrva knjiga v zbirki Besede s Planote, ki jo pripravljamo v sekciji za kulturno dediščino Društva Planota je doživela velik odziv. Potem, ko smo knjigo že v poletnih dneh najavili in predstavili na letošnjem drugem Winklerjevem dnevu na Lokvah, je uspeh doživela še na dveh predstavitvah: 24. oktobra v Idriji (Knjigarna ABC) - glej fotografiji - ter 22. novembra v Gorenji Trebuši na Žerovčevi kmetiji.

Čeprav je avtorica v knjigi zapisala svoje spomine na Mrzlo Rupo, Vojsko in Gorenjo Trebušo, je življenje pogosto kanilo tudi čez na Trnovsko in Banjško planoto, ki ju omenjeno društvo povezuje. V knjigi se avtorica spominja tudi začetkov gradnje Nove Gorice ter prve poti Onkraj Govcev, ki je tako simbolično zaznamoval nadaljnjo Maričino pot, da sva se urednici zbirke Petra Kolenc in Vesna Mia Ipavec odločili za nekoliko bolj poetičen naslov knjige.

onkraj_govcev_idrija_013_vOb tej priložnosti bi se radi zahvalili vsem, posebej oblikovalki Urški Vrtovec in lektorici, ki je knjigo tudi postavila Poloni K. Pavlin ter vsem tistim, ki so prispevali k izidu knjige. Želja vseh nas je, da bi Besede s Planote še naprej živele, zato želimo k sodelovanju spodbuditi vse domačine Banjške in Trnovske planote, pa tudi "onkraj", ki imajo v svojih predalih zapiske, ki jih želijo posredovati javnosti. Idej je veliko in v društvu že razmišljamo o Besedah s Planote dva.

 

Besedilo: Petra Kolenc