Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Knjiga Jožeta Šušmelja: ANDREJ BARON WINKLER (1825 - 1916)

 

Septembra 2014 je izšla četrta knjiga iz zbirke Besede s Planote - tokrat znanstvena monografija Andrej baron Winkler (1825-1916) avtorja Jožeta Šušmelja.

ANDREJ baron WINKLER, rojen pri Nemcih na Trnovski planoti sodi med najpomembnejše slovenske politične osebnosti v času Avstro-Ogrske monarhije. Narodnjak, soustanovitelj Slavjanskega bralnega društva, Narodne čitalnice v Gorici in Slovenske matice v Ljubljani, poslanec v goriško-gradiškem zboru in državnem zboru na Dunaju se je zavzemal za sožitje med Slovenci in Italijani in za rabo slovenščine v javnem življenju, uradnem dopisovanju in v delovanju deželnega zbora. Leta 1880 ga je cesar imenoval za predsednika dežele Kranjske in za svojega namestnika v tej deželi – bil prvi in edini Slovenec na tem visokem položaju v času Avstro-ogrske monarhije. Zaradi zaslug za razvoj je bil imenovan za častnega občana vseh gornjevipavskih občin. Podprl je razvoj trsnice v Vrhpolju in se zavzel za koristi kmetov, katerih vinograde je prizadela trtna uš. Knjiga je odlična priložnost, da spoznamo politične in nacionalne razmere v času narodnih vrenj.

Avtor JOŽE ŠUŠMELJ je poznan predvsem kot diplomat: pooblaščeni minister na slovenskem veleposlaništvu v Rimu, generalni konzul RS v Trstu, izjemno delo je opravil v komisiji za uresničevanje določb Videmskega sporazuma …

Nekaj odzivov v medijih:

PRIMORSKE NOVICE (okt. 2014)

RTV SLO - Program ARS (apr. 2015)