Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Program enodnevnega izleta po Banjški in Trnovski planoti

lokve_poletjeRdeča nit izleta so naravna hrana s poudarkom na zeliščih in posebnosti omočja. Potovanje se prične v Novi Gorici od koder se povzpnemo v največjo vas na Planoti, to je Grgar.

V Grgarju je več znamenitosti, povezanih na nastanek Svete gore in iz časov iz Prve svetovne vojne. Iz Grgarja nas pot vodi do Grgarskih Raven, kjer si lahko ogledamo Zeliščni center. V centru si lahko ogledamo jedi in pijače izdelane na osnovi zelišč in drugih surovin rastlinskega iztvora iz tega okolja. Posamezne izdelke lahko poizkusimo, lahko pa jih tudi kupimo. Prijazno osebje centra vas bo tudi seznanilo z delovanjem centra in njegovi vlogi v okolju.

grgar_voj-pokop_benjaminZa tem sledi panoramska vožnja na Banjško planoto, kjer se nam odpre prekrasen razgled na celotno planoto in Alpami v ozadju. Lahko si privoščimo tudi manjši sprehod po gričevnasti pokrajini, da se nadihamo svežega zraku in naberemo energije za nadalnjo vožnjo.

banjsice_foto_bcerneVožnjo nadaljujemo do Lokovca, ki je poznan po kovaštvu. V novejšem času se uveljavljajo tudi z zgodbami o kačjih glavah. Lokvec ima zelo zanimivo in pestro zgodovino.  kjer si boste lahko ogledali kovaški muzej in spoznali posebnosti kraja. TD Lokovec je uredilo prijeten kovaški muzej, ki si ga lahko ogledamo. V okviru muzeja je manjša kovačija, v kateri vam predstavniki društva predstavijo kovanje, lahko pa se tudi sami preizkusite v veščini kovanja. V okviru muzeja je tudi galerija, kjer so razstavljeni različni izdelki, ki so ji delli kovači v preteklosti.

3Po ogledu muzeja se spustimo v čepovansko dolino in ponovno vzpnemo na Trnovsko planoto, kjer in to v vas Lokve.Tu si lahko privoščimo daljši počitek za kosilo. Na razpolago imamo različne domače tipične jedi, posebnost pa so menuji pripravljeni na osnovi zelišč. Lokve so najvišje ležečeča vas na Banjški in Trnovski planoti. Po daljšem počitku in sprostitvi v naravi se pričnemo spuščati proti Novi Gorici. Seveda se še prej ustavimo v kraju Trnovo, kjer je poznano grobišče iz druge svetovne vojne. Iz spomenika je tudi zelo lep razgled tako v Vipavsko dolino in dalje preko krasa v Tržaški zaliv, vse do Dolomitov in veličastnih Julijskih Alp. Iz Trnovega se spustimo še mimo Ravnice, kjer je bilo zaledje v prvi svetovni vojni in lahko še vidimo objektov iz tistega obdobja in  spominska obeležja posvečena žrtvam vojne.

Po želji vam podrobneje predstavimo tudi projekt o gojenju in predelavi zelišč, s katerim se na območju Banjške in Trnovske planote ukvarjamo že nekaj let.

VEČ INFORMACIJ: 041 655 789 (Boris)

PUBLIKACIJA ENODNEVNEGA IZLETA