Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Življenje nekoč

2Vas zanima preteklost, njene skrivnosti in tiste malenkosti, zaradi katerih je tako posebna? Vas zanima, kako so nekoč živeli in s čim so se preživljali na podeželju ter kako se spomini na to danes ohranjajo?

Na vaša vprašanja vam bodo odgovorili prijazni ljudje na Banjški planoti, ki vas toplo vabijo, da jih obiščete.

Program:

Z avtobusom se bomo pripeljali 800 metrov nad morjem, v Lokovec, ki leži na vzhodnem robu Banjške planote in velja za najdaljšo vas v Sloveniji.

Tam si bomo najprej ogledali kovaški muzej, v katerem bodo kovači svoje delo prikazali tudi v živo. V tem kraju so kovači zasloveli s kovanjem žebljev, svedrov in raznih rezil, od katerih je najbolj znan t. i. favč. Med ogledom muzeja bo nastopila tudi ena od vaških kulturnih skupin.      

Sledil bo ogled sirarne, kjer pridelujejo sir ter druge izdelke iz prvovrstnega kravjega in kozjega mleka z visokogorskih pašnikov. Na degustaciji, kjer boste lahko poskušali različne mlečne izdelke in druge dobrote iz narave, boste lahko spoznali njihovo posebnost. Med obiskom boste posamezne dobrote lahko tudi kupili.ogenj_miru_in_ljubezni_velika

Pot bomo nadaljevali proti Čepovanski dolini, mimo Lokvi in vse do Trnovega, kjer si bomo ogledali še spomenik z grobnico, ki je posvečen padlim borcem druge svetovne vojne. Z vrha spomenika boste ob lepem vremenu lahko uživali tudi ob lepem razgledu na Novo Gorico z okolico in vse do morja. Lahko si boste kupili lanterno in si prižgali večni ogenj miru.


Po približno enournem postanku bomo nadaljevali pot proti Novi Gorici. 
Opomba: Izlet je možen kot celodnevni ali poldnevni.