Interaktivni zemljevid Planote

Spletna kamera Lokve

Doživetja v naravi

banjsice01_velikaČe bi se radi naužili vonja cvetočih travnikov ali pa bi se radi ulegli v tišino pod krošnje dreves, vas svet Banjške in Trnovske planote vabi v svoj objem. Topli zrak z juga in svežina predalpskega sveta dajeta človeku občutek prerojenosti. Odmaknjeno življenje v teh krajih je oblikovalo svet domačnosti in preprostosti. Če ob tem še sami poskusite nekaj domačih dobrot in jih zaužijete na pikniku v naravi, se bo vaš okus izostril in vonj se bo zlil z dušo krajine. 

Program:

Z avtobusom se bomo odpeljali iz Nove Gorice do Bat, manjše strnjene vasi na Banjški planoti. V okolici vasi, ki leži na nadmorski višini 600 metrov, so še vidni ostanki iz prve svetovne vojne. V vasi bomo obiskali domačijo, kjer pridelujejo kravji sir s pomočjo biodinamične metode. O žlahtnosti okusa se boste lahko prepričali tudi sami. Pot bomo nadaljevali proti Banjšicam, kjer se svet odpre pogledom na Julijske Alpe. Planota z obsežnimi travniki in pašniki kar vabi na sprehod. Ljubitelji in nabiralci zdravilnih zelišč bodo tu našli svoj košček sveta.

Pot bomo nadaljevali skozi Čepovansko dolino, mimo Lokvi. Popoldan bomo preživeli v gozdu, kjer bomo uživali v lepoti narave, odkrivali skrite kotičke in se predajali čarom, ki jih je tu moč videti in občutiti. Prisluhnili bomo tišini, ter petju ptic. Na Mali Lazni nas bo čakal piknik, kjer bo poskrbljeno tudi za razvedrilo. Med piknikom boste lahko kupili dobrote, ki jih pridelujejo na kmetijah v okolici.lokve_tabla_velika Gotovo vas bo očarala jasa na Mali Lazni, ki je lahko izhodišče za pohodnike in kolesarje. Tu je tudi naravni botanični in gozdni rezervat Paradana. Za vse tiste, ki bi se radi umaknili v gozd in raziskovali njegove posebnosti, bo možen ogled Ledene jame, iz katere so nekoč pridobivali led, ki so ga izvažali v Trst in od tam z ladjami v Egipt.

Proti večeru nas bo pot pripeljala nazaj v Novo Gorico.

Opomba: Izlet je možen kot celodnevni ali poldnevni!