Pešpot "Lohke - Sleme - Kuk - Zgorelc - Vetrnik - Podlešče - Lužarji - Golek - Zaškol - Lohke"

Dolžina poti: 20 km
Čas hoje: 6 h
Nadmorska višina najvišje točke: 903 m

Oznaka pešpoti: Knafeljčev planinski znak

Opis poti:

Začetek poti je ob lokalni cesti Bate - Banjšice okrog 300 m pred zaselkom Lohke, kjer je dovolj veliko parkirišče. Po 200 m hoje po asfaltu proti Lohkam zavijemo desno na kolovoz ter se po njem zlagoma povzpnemo na Sleme (800 m); do Kuka hodimo gor in dol po travnatem pobočju, prečkamo cesto Sveto - Raven in se nato blago spustimo ter se po vstopu v goščo strmo dvignemo na Zgorelc (876 m). Z njega se proti vzhodu spustimo na kolovoz, hodimo po njem slab kilometer, zavijemo desno v strmino po označeni bljižnici in po 300 m ponovno nadaljujemo pot po njem. Na levi strani pustimo Smrdikovec (899 m) in se desno po skalah povzpnemo na Vetrnik (903 m), od tu se po severovzhodnem pobočju spustimo v Biškovec, zavijemo levo na kolovoz in po njem v blagem spustu prispemo v Podlešče.

Do Lužarjev vodi pot po ravnem, travnatem svetu severno od zaselkov Trušnje, Podgrič in Mrcinje. Pri Lužarjih prečkamo cesto Trušnje - Kanalski Vrh, si ogledamo spominsko ploščo Valentinu Staniču, gremo mimo vojaškega pokopališča iz 1. svetovne vojne, se dvigamo po vijugasti mulatjeri in se po spustu na Sedlo znova dvignemo, tokrat na Zaškol (775 m), poln strelskih jarkov iz 1. svetovne vojne.
Nato se v spustu po stezi in kolovozu vrnemo na izhodišče.

VIR: Turistična zveza TIC Nova Gorica

FaLang translation system by Faboba

 

Kolesarske poti

 

 

Slatna pod Sveto Goro

 

 

  Zeliščna in medena gozdna pot

 

 

 Razgledi med Alpami in Jadranom

 

 

Pot tradicije in gozda

 

 

 Pod vrhovi Trnovske planote

 

 

Skozi osrčje Trnovskega gozda

 

 

Panorama med Ravnico in Strmico

Pohodniške poti

Prijazni vrhovi planote vas vabijo na krajše ali daljše izlete,

vam pričarajo čudovite razglede na Alpe,

Vipavsko dolino in Jadransko morje. Lahko jih združite s kolesarjenjem.

Za gluhe in naglušne

gluhi naglusni zel bel1

Izleti in programi

 

Družinski izleti

Spoznajte tradicijo kovaštva ali divjo jelenjad v Lokovcu, v Čepovanu si oglejte delujočo planino ali obiščite romarsko središče Sveta Gora nad Grgarjem. Na Lokvah pokukajte v mali muzej škafarstva ali se napolnite na energijskih točkah. Pravi družinski oddih pa najdete na Mali Lazni.

Lokalni produkti in obrt

Na turističnih kmetijah lahko okušate domači sir, med, lokalna zelišča in mesne izdelke. Poleg tega lahko kupite tudi izdelke domače obrti – lesarske, kovane in druge lokalne izdelke.

Kulinarika in nastanitve

Po bolj ali manj aktivnem doživetju v naravi se prileže okusna lokalna hrana, pripravljena s srcem. Prenočite v sobah, apartmajih, v kampu, na seniku ali v lesenih hiškah in raziščete še druge lepote naše planote.

 

prp  leader1  eu2  slo zastava2  clld  go