Lokve

Naselje Lokve leži v z gozdom obdani dolini 965 metrov nad morjem na severozahodnem delu Trnovske planote. Kraj je le 20 km oddaljen od Nove Gorice, poti pa se odpirajo tudi proti Ajdovščini in Idriji ter Čepovanu in Mostu na Soči. Na severni strani se nad Lokvami dviga Veliki vrh ali Škol (1190 m), ki zapira pogled na Čepovansko dolino, na vzhodu sta Mali Češevik (1104 m) in Ilovica (1166 m), z južne strani na Lokve gleda Prezren (1128 m), na jugozahodu leži Trogarski hrib, na severozahodu pa pogled proti Grgarju zastirata Črni vrh (1066 m) in Koprivnica. V središču doline se dviguje grič, na katerem so že v 18. stoletju postavili kapelico in kjer danes stoji cerkev sv. Antona Padovanskega.

Lokve z okolico ležijo na kraškem svetu, zato tu ni izvirov in tekočih voda. V preteklosti pa je bilo tukaj precej stoječih voda, t.i. kalov ali lokev, ki so nastali zaradi nepropustne ilovice in so jih prvotni prebivalci – pastirji uporabljali za napajanje živine. Do danes sta ostala le še dva kala, eden od njiju se imenuje Goveji kal in leži na severovzhodnem delu vasi. Na tem področju so se v preteklosti ukvarjali še z gozdarstvom in oglarstvom, s škafarstvom ter steklarstvom (v Mojski dragi so še vedno vidni ostanki glažut).

Pokrajina v osrčju Trnovskega gozda je pravljična celo leto. Spomladanski svetlo zeleni tuneli iz dreves prekrivajo kolesarske in peš poti. Sence velikih krošenj nudijo mirno pribežališče pred poletno vročino. Planinske steze vabijo na bližnje vrhove (Poldanovec – 1303 m, Mrzovec – 1406 m, Golaki – 1495 m) tudi obiskovalce, željne težjih vzponov. Jesenske ognjene barve vabijo na sprehode, ki nas pripravijo na belo zimsko idilo, ko spet lahko nataknemo smuči in zdrvimo po urejenem smučišču na Lokvah ali pa se raje podamo na daljše in krajše tekaške proge po brezskrbnem gozdu. A pravljica se še ne konča tukaj. Na Lokvah je poskrbljeno tako za navdušence mini golfa, tenisa, odbojke in malega nogometa kot tudi za tiste, ki bi se radi podali na pot okoli vasi, po kateri so nekoč hodili logarji, ki so nadzirali gozdno površino (Pot za zidom).

Tiste, ki se navdušujejo nad naravnimi lepotami, bosta najbrž privabila zanimiva jasa na Mali lazni, ki je lahko izhodišče za pohodnike, kolesarje in tekače na smučeh, ter naravni botanični in gozdni rezervat Paradana, h kateremu spada znana Velika ledena jama (385 m v globino), iz katere so včasih pridobivali led, ki so ga izvažali celo v Egipt. Vse pa bodo najbrž privabile domače jedi (domač kruh, divjačina…) in druge dobrote gostinske ponudbe na Lokvah in Lazni.

Besedilo: TIC Nova Gorica
Foto: Društvo Planota, Peter Kante

Učilna o Trnovskem gozdu

Energijske točke

Pot za zidom

Goveji kal

Zeliščne njive na Banjški in Trnovski planoti

Ledena jama

Smrekova draga