Trnovo

Do Trnovega se iz smeri Nova Gorica pripeljete po 15 km dolgi, dokaj ovinkasti in ponekod ozki cesti. Po napornem vzponu pa se lahko okrepčate v vaški gostilni, ki je nova pridobitev za vas. Objekt, ki leži na najvišji točki v vasi (približno 780 metrov nad morjem) je vaška cerkev, ki se nahaja v samem središču vasi, takoj naprej boste naleteli na trgovino, pošto, ambulanto ter podružnično osnovno šolo Trnovo, kjer otroci obiskujejo pouk do 4. razreda. Višje razrede obiskujejo na matični osnovni šoli v Solkanu. V središču vasi so hiše precej strnjene. Vas je razpotegnjena ob cesti Solkan-Lokve, premore pa tudi nekaj zaselkov. Vsega skupaj je tukaj naseljenih približno 320 prebivalcev, ki se večinoma vozijo na delo v Novo Gorico oziroma druge bližnje kraje, le nekaj prebivalcev se ukvarja s kmetijstvom.

Vas naj bi po zgodovinskih virih dobila ime po grofu Turnu, ki je tukaj nekoč prebival. Bogata je tudi zgodovina vasi, saj je skozi njo šla Turška vojska in Napoleonova četa. Tukaj so potekali tudi boji med II. svetovno vojno. O tem priča tudi nekaj spomenikov, ki so bili postavljeni v spomin padlim. Najbolj znan in mogoč pa je spomenik na griču Kobilnik.

Do tega griča se pripeljete po cesti v smeri proti Voglarjem, vzpon pa nadaljujete po prijetni in urejeni kolovozni poti in stopnicah. Krajši vzpon boste zaključili na vrhu Kobilnika, tam boste nagrajeni s čudovitim razgledom. Ugledali boste Novo Gorico in okolico na jugu, ob jasnem vremenu pa boste videli vse tja do Tržaškega zaliva, tok reke Soče pa vse do Trstelja. Na severu pa se v vsej svoji lepoti bohotijo Julijske Alpe s Triglavom na čelu. Ob vznožju griča v umetniško oblikovani skulpturi gori »Ogenj miru in ljubezni«, ki ga je prižgal znan glasbenik in mirovnik Janez Rijavec - Gianni. V smeri zaselka Rijavci pa se pot odcepi proti počitniškemu naselju z vikendi »Trpinovšče«, ki je tudi izhodišče za obisk naravne znamenitosti na »Skozno«, kjer boste ugledali veliko naravno okno, ki nudi razgled na Vipavsko dolino. Tik pod vasjo je odlično vzletišče za padalce, ki je ob ugodnih zračnih tokovih množično obiskano.

Trnovo je prijetna vasica, bogata z naravno in s kulturno dediščino, kjer so si naši predniki na ponekod kamnitih kraških tleh ustvarili prijetno bivalno okolje, ki se na srečo po kar nekaj letih odseljevanja prebivalcev ponovno polni, tudi s prebivalci, ki se iz mesta vračajo v naravo. Svež zrak in mirno okolje za marsikoga pomenijo izvor srečnega in zadovoljnega življenja.

 

Foto: Društvo Planota, Društvo Planet Multimedija, Ropoša

 

Spomenik žrtvam NOB na Banjški in Trnovski planoti

Letenje s tandem padalom