Biking PLANOTA

U   J   E   M   I        U   T   R   I   P        N   A   R   A   V   E

slabovidni zeleni beli6

 

Kolesarjenje po Banjški in Trnovski planoti

Trnovsko-Banjška planota predstavlja skrajni severozahodni del mogočnega Dinarskega gorovja. Razgibana pokrajina s številnimi naravnimi pojavi in izjemno slikovito naravo vas bo pritegnila s svojo pristnostjo in skritimi kotički, ki so kot nalašč za pohodništvo, kolesarjenje in uživanje v razkošnosti popolnega miru.

Preplet številnih naravnih lepot, svojevrsten živalski in rastlinski svet vam omogočajo, da se spočijete, najdete svoj notranji mir in uživate v utripu narave. Značilni so gozdovi in travniki, dinarski značaj kraškega površja, suhozidi, ohranjenost narave, posebna mikro klima s pridihom Mediterana in razpršena poselitev. Od tod se odpirajo čudoviti razgledi na Alpe in Triglav na eni ter Jadransko morje na drugi strani. Skratka, prostor za vse, ki radi uživate na svežem zraku v pisani naravi, v vonju cvetočih travnikov in tišini gozdov.

Svoj prosti čas lahko aktivno preživite v naravi tako družine, pari, skupine prijateljev kot tudi športni navdušenci in ljubitelji adrenalina. Planoto lahko odkrivate bodisi peš ali na kolesu, morda pa na konjskem hrbtu ali iz ptičje perspektive s padalom. Pokrajina je primerna tako za sproščene družinske izlete kot za zahtevnejše in adrenalinske športnike, saj ponuja nešteto možnosti za različne dejavnosti, različnih težavnostnih stopenj.

Na planoti se skriva tudi bogata kulturna dediščina in spontanost domačinov. Številni butični produkti in lokalne dobrote vas bodo navdušile in odšli boste z željo, da bi te kraje ponovno obiskali.

FaLang translation system by Faboba

 

Kolesarske poti

 

 

Slatna pod Sveto Goro

 

 

  Zeliščna in medena gozdna pot

 

 

 Razgledi med Alpami in Jadranom

 

 

Pot tradicije in gozda

 

 

 Pod vrhovi Trnovske planote

 

 

Skozi osrčje Trnovskega gozda

 

 

Panorama med Ravnico in Strmico

Pohodniške poti

Prijazni vrhovi planote vas vabijo na krajše ali daljše izlete,

vam pričarajo čudovite razglede na Alpe,

Vipavsko dolino in Jadransko morje. Lahko jih združite s kolesarjenjem.

Za gluhe in naglušne

gluhi naglusni zel bel1

Izleti in programi

 

Družinski izleti

Spoznajte tradicijo kovaštva ali divjo jelenjad v Lokovcu, v Čepovanu si oglejte delujočo planino ali obiščite romarsko središče Sveta Gora nad Grgarjem. Na Lokvah pokukajte v mali muzej škafarstva ali se napolnite na energijskih točkah. Pravi družinski oddih pa najdete na Mali Lazni.

Lokalni produkti in obrt

Na turističnih kmetijah lahko okušate domači sir, med, lokalna zelišča in mesne izdelke. Poleg tega lahko kupite tudi izdelke domače obrti – lesarske, kovane in druge lokalne izdelke.

Kulinarika in nastanitve

Po bolj ali manj aktivnem doživetju v naravi se prileže okusna lokalna hrana, pripravljena s srcem. Prenočite v sobah, apartmajih, v kampu, na seniku ali v lesenih hiškah in raziščete še druge lepote naše planote.

 

prp  leader1  eu2  slo zastava2  clld  go