Stezice vabijo

Zima se je prevesila v drugo polovico, s tem pa prihaja tudi čas pogostejših zahajanj v naravo. Rad bi vam predstavil poti, ki vodijo na Sv. Goro iz grgarske strani, posebno na pozabljeno in letos na novo očiščeno stezo.

Prva je vsem dobro znana asfaltirana cesta preko Prevala, ki jo lahko krajšamo z raznimi bližnjicami. Tudi drugo pot na goro označujemo kot cesto, čeprav makadamsko, ki se vije mimo Slatne in preko Preškega vrha do vrha Sv. Gore. Za pohodnike pa so vendarle bolj primerne stezice. Vse imajo izhodišče na istem mestu, v Pancalah. To je predel Grgarja ob samem vznožju Sv. Gore. Če zavijemo po potki do zadnje hiše pod goro, pridemo do stezice, ki se po nekaj deset metrih razcepi. Po desni zavijemo v sotesko Renjeke. Ob potoku se vije stezica, ki vodi mimo brzic in tolmunov potoka Slatna. Vodi mimo ruševin starih mlinov in nas spominja na čase, ko so po njej tovorili žito in koruzo v mline. Stezica prečka makadamsko cesto, ki vodi na Sv. Goro pri starem mostu. Po cesti nadaljujemo do vrha. Če na izhodišču zavijemo levo in prečkamo potok, že stopamo po stari stezi, ki vodi na Sv. Goro - ˝po sredi˝, kakor jo imenujemo domačini. Ta nas v številnih kljukah pripelje do vrha. Na dveh tretjinah poti se odcepi krak, ki pelje mimo znane kaverne skozi Sv.Goro do Frančiškovega vrha. Ta steza je tudi odsek poti Treh svetišč, ki povezujejo Sv.Goro z Marijinim Celjem pri Ligu in Staro Goro (Castelmonte) pri Čedadu.

Preberite več: Stezice vabijo

Pot treh svetišč: Sveta Gora, Marijino Celje, Stara Gora

Preteklost se preliva v sedanjost. Starodavna steza na Sveto goro "po sredi" je postala del poti treh svetišč. Iz Grgarja, od Urškinega groba, sta s smerokazi in z logotipom označeni pešpoti in kolesarska pot treh svetišč.

Pešpot:
Od cerkve naprej sledite označbam in v slabi uri pridete do razgledne točke na jugovzhodnem robu Svete gore. Kakšno razkošje okrog nas!

Preberite več: Pot treh svetišč: Sveta Gora, Marijino Celje, Stara Gora