Povezovalna pot treh svetišč

Povezovalna pot treh svetišč je tematska pot, ki med seboj povezuje tri Marijina svetišča: na slovenski strani Sveto Goro z obrobja Banjške planote in Marijino Celje s Kanalskega Kolovrata ter na italijanski strani Staro Goro nad Čedadom (Castelmonte).

Predlagane povezovalne poti nas vodijo mimo številnih zgodovinskih pričevanj, naravnih lepot in kulturnih in etnoloških posebnosti. Na poti so panoramska razgledišča, ki odpirajo številne panoramske poglede v dolino reke Soče in Idrije, v Goriško ravnino in Furlanijo ali pa na sever proti Julijskim Alpam. Svetišča lahko obiščemo z avtobusom ali avtomobilom. Po lepo označenih poteh pa se lahko odpravimo tudi z gorskim kolesom ali peš.

Avtomobilska pot:
Predlagana avtomobilska pot poteka na relaciji Sveta Gora – Preval – Grgar – Bate – Kanalski Vrh – Kanal – Lig – Britof – Oborča – Stara Gora. Pot vodi po asfaltiranih državnih in lokalnih cestah v skupni dolžini 42 km.

S Svete Gore (682 m) se zapeljemo skozi Grgarsko kotlino proti Banjšicam ter se nato usmerimo preko Kanalskega Vrha v dolino reke Soče do Kanala (21 km). Iz Kanala se nato vzpnemo mimo naselja Čolnica na Kanalski Kolovrat in po slemenski cesti prispemo do Liga, kjer se nahaja svetišče Marijino Celje (680m). Iz Liga se nato odpravimo v 5 km oddaljeni Britof mimo zaselkov Lovišče in Strmec. Po prečkanju maloobmejnega prehoda na Britofu nas čaka pred seboj le še 7 km dolga pot do svetišča, ob reki Idriji do zaselka Podreskije, kjer zavijemo navkreber proti Obroči do grebenske ceste po kateri kmalu prispemo do Stare Gore (618 m).

Preberite več: Povezovalna pot treh svetišč